Šef istraživačke organizacije: Balistička raketa čiji su ostaci nađeni u Ukrajini je iz Sjeverne Koreje

Džona Lef, izvršni direktor organizacije Istraživanje o oružju u sukobima (Conflict Armament Research) podnio je na sastanku Savjeta bezbjednosti detaljnu analizu rakete koja je pogodila ukrajinski grad Harkov 2. januara ove godine

4413 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa nedavnog sastanka predsjednika Rusija Vladimira Putina i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, Foto: Reuters
Detalj sa nedavnog sastanka predsjednika Rusija Vladimira Putina i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, Foto: Reuters

Šef istraživačke organizacije koja traga za porijeklom oružja upotrijebljenog u ruskim napadima na Ukrajinu još od 2018. godine, rekao je u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da je ta orgnizacija "neosporno" ustanovila da je iz Sjeverne Koreje balistička raketa čiji su ostaci ove godine nađeni u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi zapadni saveznici sukobili su se u petak s predstavnicima Rusije i Sjeverne Koreje na sastanku Savjeta bezbjednosti UN jer su tvrdili da te dvije države krše embargo UN na izvoz oružja iz Sjeverne Koreje.

Rusija je odbacila te tvrdnje kao "neosnovane", a Sjeverna Koreja kao "izuzetno drsko" ocijenila raspravu o "nečijem navodnom 'prebacivanju oružja' ".

Džona Lef, izvršni direktor organizacije Istraživanje o oružju u sukobima (Conflict Armament Research) podnio je na sastanku Savjeta bezbjednosti detaljnu analizu rakete koja je pogodila ukrajinski grad Harkov 2. januara ove godine.

On je rekao da je ta organizacija analizirala motor rakete, dio oko repa i oko 300 sastavnih djelova koje je proizvelo 26 kompanija iz osam zemalja i teritorija, i da je ustanovila da se radi o raketi KN-23 ili KN-24 porizvedenoj 2023. u Sjevernoj Koreji.

Zaključke je donijela na osnovu jedinstvenih karakteristika te rakete, prečnika, putanje potiska, analize mjesta gdje je pala, korejskih slova na djelovima rakete i drugih oznaka i djelova koji datiraju iz 2023. godine.

Lef je rekao da su njihovi timovi ispitali još tri identične rakete Sjeverne Koreje koje su pogodile Kijev i Zaporožje takođe ove godine.

Oni su uočili i konvencionalno naoružanje, uključujući artiljerijske rakete proizvedene 1977. godine, zaplijenjene na liniji fronta i nisu primijećene ranije na bojnom polju u Ukrajini, a koje je proizvela Sjeverna Koreja i koji su moguće dio nedavne veće isporuke raketa.

Savjet bezbjednosti je ilegalno prebacivanje oružja iz Sjeverne Koreje u petak razmatrao na zahtjev Francuske, Japana, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD.

Sastanak je uslijedio poslije ruskog veta uloženog 28. marta kojim je okončan nadzor tima stručnjaka UN za sprovođenje sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog razvijanja nuklearnog programa.

SAD i njihovi evropski i azijski saveznici optužili su Moskvu da pokušava da izbjegne nadzor, dok navodno krši sankcije kupovanjem oružja od Pjongjanga za svoj rat protiv Ukrajine.

Iako je istekao mandat stručnjaka UN za nadzor primjene sankcija Sjevernoj Koreji, čiji rad je bio produžavan od 2009. uz podršku Rusije, šef službe UN za razoružanje Izumi Nakamicu je u petak rekao u Savjetu bezbjednosti da je važno ukazati da komitet Savjeta bezbjednosti zadužen za nadgledanje primjene sankcija protiv Sjeverne Koreje nastavlja rad i da će nastaviti da nadgleda primjenu režima sankcija.

Zamjenik ambasadora SAD Robert Vud rekao je da je prezentacija stručnjaka Lefa s tehničkim detaljima vrlo ubjedljiva i da nezavisni nalazi Lefove organizacije potvrđuju izvještaje i analize drugih izvora.

"Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti, Rusija ima odgovornost da podržava i jača međunarodni mir i bezbjednost. A ipak Rusija protiv ukrajinskog naroda lansira balističke rakete koje je nezakonito dobila od Sjeverne Koreje", rekao je Vud.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzija je optužio zapadne inicijatore tog sastanka da pokušavaju da upotrijebe Savjet bezbjednosti za "antiruske i antisjevernokorjeske tvrdnje" i da šire neosnovane optužbe da bi "skrenuli pažnju sa sopstvenog destruktivnog djelovanja koje podstiče eskalaciju u regionu".

Rekao je da su tvrdnje o ruskoj upotrebi sjevernokorejskih raketa u Ukrajini "apsolutno lažne" i doveo u pitanje profesionalizam i stručnost onih koji su ispitivali ostatke raketa u Ukrajini.

Bonus video: