U Grčkoj požar ostrvu Hiosu, premijer upozorava na opasno ljeto

Micotakis rekao da je posebno korisna bila upotreba dronova za rano upozoravanje na požare i da je ove godine bolja koordinacija vlasti i dobrovoljnih vatrogasaca

5670 pregleda 0 komentar(a)
Požar na ostrvu Hios, Foto: REUTERS
Požar na ostrvu Hios, Foto: REUTERS

Vatrogasci se bore da ugase veliki šumski požar na ostrvu Hios u Egejskom moru, gdje su hitne službe izdale naredbe za evakuaciju stanovništva pozivajući ih da se upute na jednu plažu, a premijer upozorava na "opasno ljeto".

Premijer Kirijakos Micotakis je na današnjoj sjednici vlade izjavio da je "jun bio izuzetno težak, s jakom sušom i neuobičajeno jakim vjetrom za to doba godine" i da se predviđa da će ljeto biti "posebno opasno" zbog mogućih šumskih požara koji lako izbiju u takvim uslovima.

Micotakis je rekao da je posebno korisna bila upotreba dronova za rano upozoravanje na požare i da je ove godine bolja koordinacija vlasti i dobrovoljnih vatrogasaca.

"Ulazimo u težak dio protivpožarnog perioda, a to sigurno nećemo prebroditi bez pomoći javnosti, posebno u prevenciji", rekao je Micotakis.

Više od 20 ljudi je prošle godine poginulo je u velikim požarima u Grčkoj.

Vruće i suvo vrijeme i jak vjetar su prošlog mjeseca doprinijelli požarima u Grčkoj i Turskoj. Smatra se da će ljetos biti moguće više požara i jer je zima bila veoma blaga i suva.

Bonus video: