Rivali grade front protiv ultradesnice

Makron je ministrima poručio da je glavni cilj spriječiti Nacionalno okupljanje da osvoji većinu i sastanak završio pozivom "Napadni!"

18471 pregleda 5 komentar(a)
Protesti u Parizu protiv Nacionalnog okupljanja nakon objave rezultata, Foto: Rojters
Protesti u Parizu protiv Nacionalnog okupljanja nakon objave rezultata, Foto: Rojters

Protivnici francuske ekstremne desnice pokušavaju da izgrade ujedinjeni front kako bi Marin le Pen i njenom Nacionalnom okupljanju (RN) blokirali put do vlasti, nakon što je ta stranka ostvarila istorijski uspjeh i pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora.

RN i njegovi saveznici osvojili su 33 odsto glasova u nedjelju, dok je ljevičarski blok dobio 28 odsto, a široki savez centrista predsjednika Emanuela Makrona samo 22 odsto, pokazali su zvanični rezultati.

Iako su finansijska tržišta reagovala pozitivno zbog olakšanja što RN nije ostvario bolji rezultat, to je i dalje ogroman neuspjeh za Makrona, koji je raspisao vanredne izbore nakon što je njegova lista prošlog mjeseca poražena od RN-a na izborima za Evropski parlament.

"Zadovoljan sam, jer nam je promjena potrebna", izjavio je za Rojters pristalica RN-a Žan-Klod Žaje (64), u Le Peninom sjevernom uporištu Enin-Bomont. "Stvari se nisu pomjerile, a moraju se pomjeriti".

Međutim, neki se plaše da bi uspon RN-a i njegov nacionalistički program mogli izazvati rast tenzija u francuskom društvu.

"Mislim da ljudi ne shvataju šta se dešava, samo razmišljaju o troškovima života i kratkoročnim stvarima poput toga", rekla je Jamina Adu ispred supermarketa u obližnjem gradu Ojni, južno od Lila. "Mislim da je to veoma tužno", izjavila je za Rojters.

France
foto: GRAPHIC NEWS

Da li će antiimigrantski i evroskeptični RN moći da formira vladu sada zavisi od toga koliko uspješno će druge stranke moći da osujete Le Penovu okupljanjem oko najbolje plasiranih suparničkih kandidata u stotinama izbornih jedinica širom Francuske, navodi Rojters.

Njenoj stranci bi za većinu trebalo najmanje 289 mjesta u parlamentu. Anketari su izračunali da je prvi krug postavio RN u poziciju da osvoji između 250-300 mjesta - ali to je prije nego što taktička povlačenja preoblikuju namjere birača sljedećeg vikenda.

Lideri i ljevičarskog Novog narodnog fronta i Makronove centrističke koalicije nagovijestili su u nedjelju veče da će povući svoje kandidate u okruzima gdje je drugi kandidat bolje pozicioniran da pobijedi RN u drugom krugu sljedeće nedjelje.

Nije sasvim jasno da li će ovakav pakt uvijek važiti ako je ljevičarski kandidat iz ultraljevičarske stranke Nepokorena Francuska (LFI) Žan-Lika Melanšona, kontroverzne figure sa radikalnim predlozima i retorikom klasne borbe.

Međutim, Makron je juče rekao ministrima da je najvažniji cilj onemogućiti RN da dobije većinu. Prema riječima jednog izvora sa zatvorenog sastanka, to znači da bi dogovor mogao da važi za LFI kandidate na osnovu pojedinačnog slučaja.

Taj izvor je rekao da je Makron završio govor na sastanku u Jelisejskoj palati pozivom: "Napadni!"

Prema procjenama Ipsosa, tri strane se nakon prvog kruga bore za oko 300 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini Francuske. List "Mond" je objavio da su se trećeplasirani kandidati već povukli u oko 160 tih okruga.

Predsjednika RN-a Žordan Bardela juče ispred sjedišta stranke u Parizu
Predsjednika RN-a Žordan Bardela juče ispred sjedišta stranke u Parizufoto: Reuters

Dok je takozvani "republikanski front" protiv ekstremne desnice u prošlosti u velikoj mjeri funkcionisao, analitičari se pitaju da li su francuski birači i dalje spremni da glasaju u drugom krugu kako to nalažu politički lideri.

RN, koji je dugo bio otpadnik za mnoge u Francuskoj, sada je bliže vlasti nego ikad. Le Pen je pokušala da poboljša imidž stranke poznate po rasizmu i antisemitizmu, i ta taktika je djelovala usljed ljutnje birača prema Makronu, za kojeg mnogi smatraju da nema dodira sa njihovim svakodnevnim brigama.

Nacionalisti i ultradesničarske grupe širom Evrope, uključujući italijansku premijerku Đorđu Meloni i špansku stranku Voks, pozdravili su rezultate izbora. Španski socijalistički premijer Pedro Sančez je rekao da bi ljevičarske stranke još uvijek mogle da blokiraju potpuni trijumf RN-a.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je izrazila zabrinutost zbog uspona "stranke koja vidi Evropu kao problem, a ne kao rješenje" i povukla paralele sa rastućom podrškom kranjnje desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) u njenoj zemlji.

Vlada na čelu sa RN bi nametnula značajna pitanja o pravcu Evropske unije. Organizacije za ljudska prava su izrazile zabrinutost zbog toga kako bi se njene politike "Francuska na prvom mjestu" primjenjivale na etničke manjine, dok se ekonomisti pitaju da li su njeni planovi za veluku potrošnju u potpunosti finansirani.

Nacionalisti i ultradesničarske grupe širom Evrope pozdravili su rezultate izbora, a njemačka ministarka spoljnih poslova je izrazila zabrinutost zbog uspona "stranke koja vidi Evropu kao problem, a ne kao rješenje"

Glavni alternativni scenario za vladu predvođenu RN-om bio bi parlament u pat-poziciji, zbog čega bi bilo teško upravljati Francuskom tokom preostalog dijela Makronovog predsjedničkog mandata, koji traje do 2027.

U izbornim jedinicama u kojima nema apsolutnog pobjednika, prva dva kandidata, plus bilo koji kandidat sa više od 12,5 odsto registrovanih birača u tom okrugu, imaju rok do večeras da potvrde da li idu u drugi krug.

U manevrisanju nakon izbora, premijer Gabrijel Atal je suspendovao planove za reformu nezaposlenosti koja bi smanjila naknade za osobe koje traže posao - što je potez koji bi mogao olakšati ljevičarskim biračima da podrže Makronove saveznike.

Poslanici RN-a su u međuvremenu pozvali političare desnog centra iz stranke Republikanci (LR), koja je osvojila manje od sedam odsto glasova u prvom krugu, da se povuku iz okruga gdje bi takav potez išao u korist RN-a.

LR, koja se podijelila pred izbore i mali broj njenih poslanika se pridružio RN-u, još nije jasno saopštila svoj stav.

Žordan Bardela, izbor RN-a za premijera ako osvoje većinu, usmjerio je svoje napade na ljevičarske stranke, opisujući ekstremnu ljevicu kao "egzistencijalnu prijetnju" za Francusku.

Bonus video: