Umjereni Francuzi nemaju za koga da glasaju

Milioni građana suočeni sa teškim izborom uoči ključnog drugog kruga glasanja

11477 pregleda 11 komentar(a)
Predizborni plakati u gradu Krepi-an-Valoa, Foto: Rojters
Predizborni plakati u gradu Krepi-an-Valoa, Foto: Rojters

Deniz Rolet kaže da nema dobrih opcija u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izbora u Francuskoj.

Ova osamdesetogodišnja bivša učiteljica iz Krepi-an-Valoe, malog grada srednje klase sjeveroistočno od Pariza, sada mora da izabere kandidata iz dvije stranke za koje nikada ne bi glasala: ultradesničarskog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen (RN), ili nekog socijalistu iz ljevičarskog saveza koji je na brzinu okupljen.

"U nedjelju stvari postaju ozbiljne, i iskreno, nemam pojma za koga ću glasati", izjavila je za Rojters.

Širom Francuske, milioni umjerenih glasača suočavaju se sa teškim izborom uoči ključnog drugog kruga glasanja u nedjelju koji bi mogao dovesti RN na vlast.

Ta stranka je nastojala da se transformiše u desničarsku partiju mejnstrima fokusiranu na pitanja imigracije i finansija, ali je i dalje otpadnica za mnoge u Francuskoj zbog ranije povezanosti sa rasizmom i antisemitizmom.

RN je postigao istorijski uspjeh u prvom krugu glasanja u nedjelju. Međutim, i dalje je neizvjesno da li će osvojiti većinu za koju kaže da mu je potrebna za upravljanje Francuskom u nezgodnoj "kohabitaciji" sa centrističkim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Šarl Eduar Parent, penzioner iz grada Krepi-an-Valoa, rekao je da će on i mnogi drugi koje poznaje predati prazan listić "kako ne bi morali da biraju između ove dvije krajnosti"

Nedjeljni rezultati izazvali su intenzivnu političku trgovinu. Trećeplasirani centristički i ljevičarski kandidati postigli su dogovore da ne idu u drugi krug kako bi spriječili da se glasovi protiv RN-a podijele, u dugogodišnjoj političkoj praksi poznatoj kao "republikanski front".

Slab učinak Makronovog saveza, koji je osvojio treće mjesto na izborima u nedjelju, naglašava kolaps tradicionalnog mejnstrima tokom njegovih sedam godina na vlasti, što gura glasače ka radikalnijim strankama ljevice i desnice, piše Rojters.

Za neke koji će izaći na biralište u nedjelju, to znači malo prihvatljivih izbora.

Šarl Eduar Parent, penzioner iz grada Krepi-an-Valoa, rekao je da će on i mnogi drugi koje poznaje predati prazan listić "kako ne bi morali da biraju između ove dvije krajnosti".

Krepi-an-Valoa je dio pete izborne jedinice Oaze, uglavnom konzervativnog departmana koji od 1993. drže Republikanci desnog centra (LR).

LR, nekadašnja stranka bivšeg francuskog predsjednika Žaka Širaka, je žrtva osipanja političkog centra. Stranka se podijelila prije glasanja u prvom krugu, a mali broj njenih poslanika je otišao u RN. Mnogi glasači LR-a u Krepi-an-Valoa su slijedili njihov primjer.

Frederik-Pjer Vos, kandidat RN-a za petu izbornu jedinicu Oaze, lako je pobijedio u tom okrugu sa više od 42 odsto glasova.

Le Penin čovjek od povjerenja i advokat stranke RN koji je 2015. pomogao da iz stranke izbaci njen otac, Žan-Mari le Pen, zbog antisemitskih komentara, Vos je priznao da je gurnut u izbornu jedinicu sa kojom je imao malo veza.

Frederik Pjer Vos iz Nacionalnog okupljanja sa kolegom
Frederik Pjer Vos iz Nacionalnog okupljanja sa kolegomfoto: Reuters

Iako su Makron i drugi centristički i ljevičarski lideri pozvali Francuze glasaju za kandidate koji ne pripadaju RN, Vos je uvjeren u pobjedu u drugom krugu.

On vjeruje da njegove šanse povećava činjenica da se suočava sa ljevičarskim protivnikom nakon što Pjer Vatan iz LR koji zastupa taj departman od 2017, nije uspio da prođe u drugi krug.

Sudir Hazaresing, francuski stručnjak za politiku na Univerzitetu Oksford, rekao je da je Vosov instinkt vjerovatno tačan.

Ljevičarsko biračko tijelo "uglavnom je spremnije da glasa za centriste kako bi spriječili ekstremnu desnicu", rekao je Hazaresing, ali su "birači centra i desnice manje spremni da glasaju za kandidata ljevice protiv RN u drugom krugu".

Bivši biznismen Paskal Odent (71), glasao je za RN kao zaštitu od "nekoherentne" tvrde ljevice. U razgovoru za Rojters u uređenim baštama svoje lijepe kamene kuće, rekao je da je takođe vrijeme da se krajnjoj desnici da šansa.

"Ne tražim velike ekonomske ideje. Želimo samo da nam život ostane prijatan, da se naš životni standard održava, da bude odgovarajući".

Bertran Brasens, bivši državni službenik i socijalistički član ljevičarskog saveza, zauzeo je drugo mjesto na glasanju u nedjelju, 20 procentnih poena iza Vosa.

Brasens je rekao da njegove šanse za pobjedu u drugom krugu, koja bi vjerovatno bila tijesna, zavise od pridobijanja Makronovih pristalica i malog preostalog broja glasača LR koji nisu obožavaoci ljevice, ali još manje podržavaju RN.

"Za mnoge ljude, ja sam socijalista", rekao je. "Ali ja sam republikanski socijalista, u svakom smislu te riječi.

On se nada da će se "republikanski front" izdržati, ali nije siguran.

"Ako uspije 100 odsto, ja sam izabran", rekao je. "Ako uspije 50 dosto, gubim".

Bonus video: