Francuska: Veliki broj kandidata se povlači iz drugog kruga - pokušaj da se osujeti ubjedljiva pobjeda ekstremne desnice

Prema računici francuskog lista Mond, povuklo se 218 kandidata koji je trebalo da učestvuju u drugom krugu izbora. Od toga njih 130 je iz ljevice, a 82 iz Makronovog centrističkog saveza Zajedno

15249 pregleda 2 komentar(a)
Moramo da spriječimo Nacionalno okupljanje da ne postigne apsolutnu većinu: Atal, Foto: Reuters
Moramo da spriječimo Nacionalno okupljanje da ne postigne apsolutnu većinu: Atal, Foto: Reuters

Kandidati francuskih partija ljevice, centra i umjerene desnice nastavili su danas da sklapaju užurbane dogovore u pokušaju da osujete ubjedljivu pobjedu ekstremnodesničarskog Nacionalnog okupljanja, koje praktično vodi Marin Le Pen, u predstojećem drugom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Stranka Nacionalno okupljanje, čiji je zvanični predsjednik i kandidat za premijera Žordan Bardela, osvojila je najviše glasova u prvom krugu prijevremenih izbora 30. juna, ali nedovoljno za apsolutnu većinu kojom bi mogli samostalno da formiraju vladu, što bi bila prva ekstremnodesničarska vlada u Francuskoj nakon Drugog svjetskog rata.

U prvom krugu izbora Nacionalno okupljanje je prema rezultatima došlo bliže nego ikad formiranju vlade, ali je sasvim moguće da im glasači u nedjelju, u drugom krugu, blokiraju put ka vlasti.

Veliki broj kandidata koji se kvalifikovao za drugi krug izbora, iz ljevičarskog saveza Novi narodni front i iz oslabljene centrističke grupacije predsjednika Emanuela Makrona povukli su se u prilog kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi protivnika iz Nacionalnog okupljanja. Među onima koji su se povukli iz trke u nastojanju da se ne rasipaju glasovi, nalazi se i nekoliko ministara iz sadašnje odlazeće vlade.

Prema računici francuskog lista Mond, povuklo se 218 kandidata koji je trebalo da učestvuju u drugom krugu izbora. Od toga njih 130 je iz ljevice, a 82 iz Makronovog centrističkog saveza Zajedno. Kandidati su imali mogućnost do danas u 18 časova da se povuku.

"Danas imamo jedan cilj, da ne dozvolimo apsolutnu većinu Nacionalnom okupljanju", rekao je Fransoa Rufen iz ekstremnoljevičarske stranke Nepokorena Francuska, koja je dio novog ljevičarskog saveza zajedno sa francuskim Zelenim, Socijalistima i Komunistima.

Slično je rekao i aktuelni premijer Gabrijel Atal iz Makronove grupacije.

"Moramo da spriječimo Nacionalno okupljanje da ne postigne apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, jer to bi bilo, i to kažem iz dubine duše, užasno za zemlju i za Francuze", rekao je Atal.

Marin Le Pen je rekla da je njena stranka spremna da predvodi vladu samo ako osvoji apsolutnu većinu, ili bude blizu toga.

Le Pen
Le Penfoto: Reuters

"Ne možemo prihvatiti da uđemo u vladu, ako ne možemo da djelujemo", rekla je Le Pen za javnu televiziju Frans Inter. "To bi bila najgora izdaja naših glasača", rekla je ona.

Ona je dodala da ako bi recimo osvojili 270 poslanika, 19 manje od 289 koliko je potrebno za apsolutnu većinu u donjem domu Parlamenta od 577 mjesta, da bi u tom slučaju mogli da pokušaju da formiraju novu većinu. Makron je raspustio Nacionalnu skupštinu i zakazao prijevremene izbore 9. juna, poslije velikog poraza na Evropskim izborima na kojima je Nacionalno okupljanje osvojilo ubjedljivo prvo mjesto. Predsjednik je preduzeo riskantan potez, "kladeći se" da ekstremna desnica neće ponoviti taj uspjeh kada bude u pitanju sudbina same Francuske.

Ali plan nije uspio, i sada ga optužuju, čak i u redovima njegove stranke, da je otvorio vrata Nacionalnom okupljanju time što je ponovo pozvao ljude na glasanje, posebno u vrijeme kada je toliko mnogo građana bijesno zbog inflacije, troškova života, imigracije i samog Makrona.

Ekstremna desnica je iskoristila tu frustraciju i osjećanje da su mnoge francuske porodice u lošem egzistencijalnom položaju. Partija Marin le Pen je vodila kampanju na platformi obećanja o povećanju potrošnje građana, smanjenju imigracije i zauzimanju strože linje prema Evropskoj uniji.

Protivnici Nacionalnog okupljanja strahuju za građanske slobode ako ta stranka preuzme vlast, jer ona ima istoriju rasizma, ksenofobije, antisemitizma i neprijateljskog stava prema Muslimanima u Francuskoj. Makron je čak upozorio da bi ekstremna desnica mogla Francusku da stavi na put građanskog rata.

Bonus video: