Njemci uvode strože kazne za nepristojne poslanike

Očekuje se da Bundestag usvoji pravila koja će povećati finansijske kazne zbog uvredljivih ispada u parlamentu

8937 pregleda 1 komentar(a)
Kancelar Šolc je juče odgovarao na pitanja poslanika u Bundestagu, Foto: Rojters
Kancelar Šolc je juče odgovarao na pitanja poslanika u Bundestagu, Foto: Rojters

Njemački parlament bi trebalo da pooštri kazne za političare koji prekidaju sjednice vrijeđanjem i grubim ponašanjem, nakon porasta "asocijalnih ispada" u skupštini.

Prema principu "žuti karton, crveni karton" iz fudbalskih utakmica, "provokativni poslanici i notorni povratnici" će ubuduće dobijati "efikasnije kazne", istakla je Berbel Bas, predsjednica Bundestaga. Dodala je da će se posebna pažnja posvetiti povratnicima.

Peticiju je podnijela tročlana koalicija kancelara Olafa Šolca i očekuje se da će biti usvojena prije ljetnje pauze, piše "Gardijan".

Prema novim pravilima, novčane kazne mogle bi se automatski primijeniti ako poslanik "zaradi" tri opomene tokom tri sedmice dok parlament zasijeda.

Sadašnja pravila, koja su posljednji put revidirana 1980-ih godina, kažu da "za bilo šta osim manjeg kršenja reda ili dostojanstva Bundestaga", predsjednik može izreći poslaniku kaznu od hiljadu eura. To se može povećati na dvije hiljade eura za ponovni prekršaj.

Berbel Bas, članica Šolcovih socijaldemokrata, pozvala je na udvostručenje iznosa "tako da stvarno zaboli", s početnim kaznama od 2.000 eura, koje bi porasle na 4.000 eura. Predsjedavajući bi na kraju trebalo da ima ovlašćenje da udalji poslanike iz sale, uz saglasnost kvalifikovane većine članova, rekla je Bas, koja traži odobrenje opozicionog konzervativnog saveza CDU/CSU.

Moramo više paziti na naš govor, ne bi trebalo da napadamo jedni druge, niti da se klevetamo. Naša kultura debatovanja je ogledalo društva

Cilj ovih mjera je da se članovima parlamenta koji se loše ponašaju pokaže "da se ljudima gadi njihovo ponašanje", poručila je.

Ona je više je puta pomenula da prima pisma građana koji "optužuju poslanike da se ponašaju gore od nasilnika na igralištu".

Od posljednjeg opšteg parlamentarnog zakona 1980. godine, "puno toga se promijenilo", rekla je. Takođe bi voljela da se kazne izriču poslanicima koji snimaju i fotografišu svoje kolege i to objavljuju na internetu s izričitim ciljem da ih oklevetaju.

Bundestag
foto: Reuters

Konačni cilj ne bi trebalo da bude kažnjavanje poslanika, već da ih podsjetimo da se međusobno ophode s poštovanjem, što je navika koja se sve više zanemaruje, rekla je. "Moramo više paziti na naš govor, ne bi trebalo da napadamo jedni druge, niti da se klevetamo. Naša kultura debatovanja je ogledalo društva."

Ona smatra da je porast uvredljivog ponašanja prema poslanicima, navodeći prijetnje koje je i sama dobila, dio opšteg rasprostranjenog pada uljudnosti.

Iako se u predlogu vlade ne pominje direktno opoziciona Alternativa za Njemačku, parlamentarne rasprave postale su primjetno burnije otkako su populisti krajnje desnice ušli u parlament 2017. godine, navodi "Gardijan".

AfD se smatra odgovornim za najveći broj nezakonitih ometanja i improvizovanih komentara, koji se često glasno ubacuju tokom parlamentarnih rasprava.

Novčane kazne se rijetko izriču, ali prošlog sedmice je Beatriks fon Štorh iz AfD-a dobila kaznu od hiljadu eura zbog primjedbi upućenih koleginici poslanici za koje je potpredsjednica Bundestaga Katrin Gering-Ekart rekla da su transfobne, opisujući njen ispad kao “ponižavajući i bez poštovanja”.

Britanski list podsjeća da je engleski parlament počeo da sastavlja najranija poznata pravila reda još 1560-ih. Pravilo da “lične napade treba izbjegavati u raspravi” usvojeno je 1604. godine, a zatim su ga zajedno s drugim propisima prepisali razni parlamenti koji su ih prilagodili svojim domovima.

Bonus video: