Narkokriminal je prijetnja kao terorizam

EU upozorila grupe koje se bave švercom droge na snažnu i koordinisanu borbu

9057 pregleda 4 komentar(a)
Ilva Johanson, Foto: Rojters
Ilva Johanson, Foto: Rojters

Evropa gradi snažne mreže, uključujući i zemlje Latinske Amerike, za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje se bave drogom, jedne od najvećih prijetnji s kojima se društvo danas suočava, izjavila je juče evropska komesarka za unutrašnje poslove.

“Imate jake kriminalne mreže, ali mi gradimo još jače mreže za borbu protiv vas”, upozorila je Ilva Johanson šefica grupe za šverc i trgovinu drogama na otvaranju nove Agencije Evropske unije za droge (EUDA), prenio je Rojters. “Ova prijetnja je velika koliko i prijetnja od terorizma.”

Nova agencija za droge, koja zamjenjuje Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga, osnovan 1993, ima “jači mandat” da osnaži borbu EU protiv droga. Saradnja s Latinskom Amerikom i drugim regionima je ključna za rješavanje izazova povezanih s drogom, rekla je Johanson.

Nova agencija je potpisala pakt o saradnji s Ekvadorom, odakle potiče veliki dio droge koja ulazi u Evropu.

EUDA je u izvještaju prošlog mjeseca navela da se skoro 70 odsto zapljene droge od strane carina EU dogodilo u lukama tog bloka, pri čemu su velike količine kokaina otkrivene u brodskim kontejnerima.

Neka udruženja su izrazila zabrinutost da bi zemlje u Evropi mogle usvojiti strože strategije u pristupu politici droga kako evropska politika skreće udesno.

“Postoji realan rizik da će populističke politike i bezbjednosne agende negativno uticati na politiku droga”, rekla je Mari Nougier, šefica istraživanja u globalnoj mreži nevladinih organizacija, Međunarodnom konzorcijumu za politiku droga (IDPC).

Nougier je rekla da mandat nove agencije stavlja naglasak na zdravlje i ljudska prava.

Upitana da li dijeli sličnu zabrinutost, Johanson je rekla: “Ova agencija je veoma poštovana... i političari slušaju”, dodajući da je uvjerena da će tako i dalje biti.

Bonus video: