Italija: Apelacioni sud potvrdio presude dvojici Amerikanaca za ubistvo policajca u civilu, ali im smanjio kazne

Tinejdžeri u vrijeme ubistva, bivši školski drugovi iz San Franciska, su bili u Rimu na odmoru. Kobni sukob se dogodio nakon što su se dogovorili da se sastanu sa dilerom droge, za koga se ispostavilo da je policijski doušnik, kako bi povratili ranije izgubljen novac

8377 pregleda 3 komentar(a)
Finegan i Natale-Hjort, Foto: Reuters
Finegan i Natale-Hjort, Foto: Reuters

Italijanski apelacioni sud je danas potvrdio presude dvojici Amerikanaca za ubistvo italijanskog policajca u civilu, ali im je smanjio kazne.

Sud je osudio Lija Eldera Finegana na 15 godina i dva mjeseca zatvora, a Gabrijela Natale-Hjorta na 11 godina zatvora.

Njih dvojica su proglašeni krivim za ubistvo karabinjera Marija Čersijela Rege u julu 2019. godine.

Tinejdžeri u vrijeme ubistva, bivši školski drugovi iz San Franciska, su bili u Rimu na odmoru. Kobni sukob se dogodio nakon što su se dogovorili da se sastanu sa dilerom droge, za koga se ispostavilo da je policijski doušnik, kako bi povratili ranije izgubljen novac.

Čersijelo Rege je zatim u metežu izboden 11 puta nožem donijetim iz hotelske sobe.

Kasacioni sud naložio je novo suđenje prošle godine, rekavši da nije dokazano van razumne sumnje da su optuženi, sa ograničenim znanjem italijanskog jezika, shvatili da imaju posla sa italijanskim policajcima kada su otišli ​​da se sretnu sa navodnim trgovcem drogom. Odbrana je tvrdila da optuženi nisu znali da su suočeni sa policijom kada se napad dogodio.

Najviši sud je odbacio Elderovu osudu i 24-godišnju kaznu i zatražio od žalbenog suda da razmotri optužbu za pružanje otpora oficiru. Za Natale-Hjorta, žalbenom sudu je naloženo da razmotri optužbu za saučesništvo u izvršenju ubistva.

Tužioci su naveli da je Elder ubo Čersijela Regu nožem koji je ponio sa sobom na put u Evropu i da mu je Natale-Hjort pomogao da sakrije nož u njihovoj hotelskoj sobi. Prema italijanskom zakonu, saučesnik u navodnom ubistvu takođe može biti optužen za ubistvo bez izvršenja ubistva.

Tužioci tvrde da su mladi Amerikanci smislili zavjeru koja uključuje ukradenu torbu i mobilni telefon nakon njihovog neuspjelog pokušaja da kupe kokain za 80 eura u rimskoj četvrti Trastevere. Natale-Hjort i Elder su svjedočili da su platili kokain, ali ga nisu primili.

Bonus video: