Kir Starmer: Ljudima je potrebna nada, ali realna

Moto novog britanskog premijera je "država prije stranke". On ne obećava promjene preko noći, ali kaže da građani na njih neće čekati pet godina

18551 pregleda 14 komentar(a)
Ušao u politiku tek u 50-im godinama: Kir Starmer, Foto: Rojters
Ušao u politiku tek u 50-im godinama: Kir Starmer, Foto: Rojters

Odgovoran, upravljački nastrojen, pomalo dosadan - Kir Starmer nije tipični vatreni političar.

Laburistička stranka, koja je osvojila ubjedljivu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima, nada se da je to upravo ono što Britanija želi i što joj je potrebno nakon 14 turbulentnih godina vladavine konzervativaca.

Starmer je proveo četiri godine kao lider opozicije pomjerajući svoju socijaldemokratsku stranku sa lijeve strane političkog spektra ka centru. Njegova poruka biračima je da će laburistička vlada donijeti promjene - umirujuće, a ne zastrašujuće.

"Glas za laburiste je glas za stabilnost - ekonomsku i političku", rekao je Starmer nakon što je premijer Riši Sunak raspisao izbore 22. maja.

Nedavno je za "Fajnenšl tajms" izjavio da bi njegov slogan mogao biti "Učinimo Britaniju ponovo ozbiljnom". "Širom zemlje je prijeko potreban određeni nivo postojane ozbiljnosti".

Bivši advokat za ljudska prava, potom državni tužilac za Englesku i Vels između 2008. i 2013, ser Kir Starmer (61) će biti prvi laburistički premijer od 2010. godine. Titulu viteza je dobio 2014. godine za ulogu u vođenju Kraljevske tužilačke službe.

Konzervativni protivnici često koriste tu njegovu titulu kako bi ga prikazali kao elitistu i nekoga ko nema dodira sa stvarnim životom. Starmer više voli da naglašava svoje karakteristike običnog čovjeka i skromne korijene, za razliku od Sunaka, koji je bivši bankar Goldman Saksa i oženjen je kćerkom milijardera.

Starmer sa suprugom Viktorijom juče u Londonu
Starmer sa suprugom Viktorijom juče u Londonufoto: Reuters

Ljubitelj je fudbala, koji i dalje igra vikendom, i najviše uživa u tome da gleda Arsenal uz pivo u lokalnom pabu. Sa suprugom Viktorijom, koja radi u oblasti medicine rada, ima dvoje djece tinejdžerskog uzrasta koju nastoje da drže dalje od očiju javnosti.

Starmerov otac je bio alatničar a majka medicinska sestra. Kao strastveni ljevičari, dali su u ime po Kiru Hardiju, jednom od osnivača Laburističke stranke. Kao jedno od četvoro djece, odrastao je u porodici koja je imala finansijskih problema u malom gradu blizu Londona.

"Bilo je teških vremena", rekao je u govoru na početku kampanje. "Znam kakav je osjećaj neobuzdane inflacije, kako zbog porasta troškova života počnete da se plašite poštara. Hoće li donijeti još jedan račun koji ne možemo da platimo?"

"Obično bismo odlučili da ne platimo račun za telefon, jer kad bi ga isključili, to je bilo najlakše podnijeti".

Starmer više voli da naglašava svoje karakteristike običnog čovjeka i skromne korijene, za razliku od Sunaka, koji je bivši bankar Goldman Saksa i oženjen je kćerkom milijardera

Starmerova majka je patila od hroničnog oboljenja, Stilove bolesti, a on je rekao da su mu posjete u bolnici i pomoć u njenoj njezi pomogle da formira snažnu podršku Nacionalnoj zdravstvenoj službi koju finansira država.

Bio je prvi član porodice koji je otišao na koledž, studirao je pravo na Univerzitetu Lids i Oksfordu.

U politiku je ušao u svojim 50-im godinama i izabran je u parlament 2015. Često se nije slagao sa liderom stranke Džeremijem Korbinom, nepokolebljivim socijalistom, i u jednom trenutku je napustio rukovodstvo stranke zbog neslaganja, ali je pristao da služi kao portparol laburista za breksit pod Korbinovim vođstvom.

Starmer se suočio sa pitanjima o toj odluci i o podsticanju birača da podrže Korbina tokom izbora 2019. Rekao je da želi da ostane i da se bori za promjenu laburista, tvrdeći da su "lideri privremeni, ali političke stranke su trajne".

Sa sinoćnje proslave 'Zaustavite torijevce' u Londonu
Sa sinoćnje proslave "Zaustavite torijevce" u Londonufoto: Reuters

Nakon što je Korbin doveo laburiste do izbornih poraza 2017. i 2019, pri čemu je ovaj drugi bio najgori rezultat stranke od 1935, stranka je 2020. izabrala Starmera da predvodi napore za obnovu.

Juče održani izbori imaju poseban značaj jer dolaze nakon posebno turbulentnog perioda u britanskoj politici. Birači su umorni od krize troškova života, talasa štrajkova javnog sektora i političke pometnje u kojoj je Konzervativna stranka ispratila dva premijera u roku od nekoliko sedmica 2022. prije nego što je postavila Sunaka da pokuša da stabilizuje situaciju.

Program štednje premijera Dejvida Kamerona, referendum o izlasku iz Evropske unije 2016. godine, pregovori nakon breksita koji su srušili Terezu Mej, uspon i pad Borisa Džonsona izazvan skandalom "partigejt" kada su on i drugi visoki zvaničnici prekršili pravila o kovidu tokom pandemije, i rekordno kratki 50-dnevni mandat Liz Tras kao premijerke - sve to se desilo tokom 14-godišnjeg perioda koji su mnogi okarakterisali kao haotičan.

Čak i tokom predizborne kampanje, skandal je proganjao Konzervativnu stranku kada se saznalo da su visoki zvaničnici optuženi da su za klađenje koristili insajderske informacije o datumu izbora.

Ovi izbori imaju poseban značaj jer dolaze nakon posebno turbulentnog perioda u britanskoj politici. Birači su umorni od krize troškova života, talasa štrajkova javnog sektora i političke pometnje u kojoj je Konzervativna stranka ispratila dva premijera u roku od nekoliko sedmica 2022.

Starmerovo upravljanje strankom se podudarilo i sa periodom ekonomskog šoka od Ruske invazije na Ukrajinu.

On je zaveo red u stranci koja je bila poznata po unutrašnjim podjelama, odbacio neke od Korbinovih otvorenije socijalističkih politika i izvinio se zbog antisemitizma čije širenje je, kako je zaključila unutrašnja istraga, bilo dozvoljeno dok je Korbin vodio stranku.

"Ovo je velika nacija, sa neograničenim potencijalom. Britanci zaslužuju vladu koja odgovara njihovim ambicijama. Danas je prilika da započnemo rad na obnovi Britanije sa laburistima", rekao je Starmer uoči glasanja.

On je obećao "promjenu kulture u Laburističkoj partiji". Sada je njegov moto "država prije stranke".

Starmer je bio snažan protivnik odluke Britanije da napusti EU, iako sada kaže da laburistička vlada ne bi nastojala da je preinači.

Kritičari smatraju da to pokazuje nedostatak političkog principa. Pristalice kažu da je to pragmatično i poštuje činjenicu da britanski glasači nisu baš raspoloženi da ponovo pokreću debatu o breksitu koja izaziva podjele.

Starmer kaže da bi laburistička vlada trebalo da bude u stanju da generiše dovoljno ekonomskog rasta da izbjegne povećanje poreza, što nije uspijevalo prethodnim vladama torijevaca. On mora uvjeriti birače da vlada može da ublaži britansku hroničnu krizu stanovanja i popravi stanje javnih usluga, naročito preopterećeni zdravstveni sistem - ali bez povećanja poreza ili produbljivanja javnog duga.

Brojanje glasova u Glazgovu
Brojanje glasova u Glazgovufoto: Reuters

"Ne postoji magično rješenje koje možemo primijeniti dan nakon izbora, nema brzih popravki, i moraćemo da se potrudimo", kazao je. "Ali ovo je vrlo ozbiljan plan za ekonomski rast… Ne mogu da se pretvaram da će privatna ulaganja početi odmah, ali nećete čekati pet godina za rezultate".

Međutim, imaće malo opcija za djelovanje, s obzirom na to da će poreski teret dostići najviši nivo od 1949. godine, a neto dug će biti skoro jednak godišnjem ekonomskom proizvodu.

Srž Starmerovih planova činiće kreiranje međuresorskih odbora odgovornih za ostvarenje napretka u pet misija Laburističke stranke: ekonomski rast, Nacionalna zdravstvena služba, kriminal i pravda, pristupačna zelena energija i poboljšanje mogućnosti.

Zatvori su na vrhu liste prioriteta, s obzirom na to da upravnici upozoravaju da će za nekoliko dana ostati bez prostora, što znači da će Starmer vjerovatno morati da pristane na ranije puštanje zatvorenika kako bi izbjegao potpuno zaustavljanje krivičnog pravosudnog sistema. "Crvena lampica se upalila", kazao je jedan zvaničnik.

Na razočaranje nekih pristalica laburista, ublažio je obećanje o trošenju milijardi na ulaganje u zelenu tehnologiju, rekavši da vlada laburista neće dodatno zaduživati zemlju za finansiranje javnih troškova.

"Mnogi na ljevici će ga optužiti da ih je iznevjerio i da je izdao socijalističke principe. S druge strane, mnogi sa desnice ga optužuju da stalno mijenja stavove", rekao je Tim Bejl, politikolog sa Univerziteta Queen Mary u Londonu.

"Ali, ako je to ono što je potrebno da bi pobijedio, mislim da to govori nešto o Starmerovom karakteru. On će učiniti sve što je potrebno - i jeste učinio sve što je potrebno - da dođe do vlasti".

Stranka je doživjela veliki porast u anketama pod njegovim vođstvom, što je pomoglo da Starmerovi unutrašnji kritičari ostanu uz njega.

"Stranka je potpuno neprepoznatljiva u poređenju sa onim kakva je bila prije nekoliko godina", rekla je Rejčel Rivs, ministarka finansija u sjenci.

London juče
London jučefoto: Reuters

Starmerova čvrta kontrola nad laburistima je evidentna u strogoj proceduri odabira kandidata u stranci. Prošlog jula, zabranjen je reizbor ljevičarskog gradonačelnika oblasti Sjeverno od Tajna, Džejmija Driskola, nakon što se u javnosti pojavio sa Kenom Loučem, filmskim režiserom koji je izbačen iz laburista 2021. godine.

Na kongresu stranke u oktobru, Starmer je pokazao je trenutak strasti, rekavši oduševljenim delegatima: "Odrastao sam u radničkoj klasi. Cijelog života se borim. I sada neću stati". Takođe je pokazao izuzetnu smirenost kada je jedan demonstrant utrčao na scenu i polio Starmera šljokicama i lijepkom.

Starmerovi najbliži saradnici kažu da, za razliku od nekih njegovih spektakularnijih prethodnika, on nije sklon dramatizovanju. "Nije to politika kao spektakl. To je politika osmišljena da donese bolje rezultate", kazao je jedan insajder za "Gardijan".

Tokom rada u javnom tužilaštvu, jedna od Starmerovih najponosnijih reformi bila je zamjena papirnih dosijea digitalnim. Možda to nije donijelo mnogo naslova u medijima, ali je ubrzalo krivični pravosudni proces i smanjilo gubitak dosijea.

Njegov fokus na jednostavnom rješavanju problema biće vjerovatno u srži njegove vladavine. Kada se posmatraju izolovano, neke mjere možda neće djelovati naročito ambiciozne, nego čak i pomalo dosadne. Ali njegov tim tvrdi da će to biti temelji koji će stvoriti nešto značajno.

"On će vladati na način na koji je vodio Laburističku stranku", izjavio je za "Gardijan" jedan ministar u sjenci. "On ne pravi dramu. Vrlo je metodičan i analitičan. Samo se uhvati posla, želi da riješi probleme".

London
foto: Reuters

Tom Boldvin, Starmerov biograf, koristi analogiju planinara zarobljenog u dubokoj klisuri. "Radikalni političar će objaviti da ima uzbudljiv novi plan da izađe pomoću svojih zuba. Dobija puno pažnje zbog toga, ali završi na koljenima bez zuba.

"Starmer kaže: 'Hajde da koristimo stazu.' Niko mu ne posvećuje mnogo pažnje jer je to pomalo dosadno. On je već prešao pola puta iz klisure dok ga primijete. Kir ide korak po korak, ali je neumoran u borbi za cilj."

Starmer kaže da je otpornost naslijedio od majke, koja se, uprkos tome što je trjepala bolove i imala više operacija, nikad nije žalila.

"Rekli su joj da neće moći da hoda kada napuni 20 godina i da neće moći da ima djecu. Ona je i to demantovala".

Neki su uporedili ove izbore sa 1997. godinom, kada je Toni Bler doveo laburiste do ubjedljive pobjede sa 418 od 650 mjesta nakon 18 godina vladavine konzervativaca.

"Ta godina je bila posebna, prelazak u novi vijek, ekonomija je rasla, postojala je euforija napretka… Sada nismo u tom trenutku, i moramo se obraćati biračima prema njihovim trenutnim potrebama. Mislim da ljudima treba nada, ali to mora biti ono što ja zovem obična nada, realna nada".

Bejl kaže da Starmeru nedostaje Blerova harizma. Ali, dodao je, "s obzirom na previranja koji su Britanci morali da pretrpe od referenduma o breksitu, mislim da malo dosade ne bi prošlo tako loše u javnosti".

Specijalni odnos sa SAD je iznad ličnosti

Dok je spoljna politika jedva pominjana tokom kampanje, u roku od 24 sata nakon preuzimanja funkcije, Starmer će primati pozive od svjetskih lidera, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena tome da li je Džo Bajden na vrhu liste, ili Volodimir Zelenski kako bi naglasio nastavak podrške Ukrajini.

Trodnevni samit članica NATO-a u Vašingtonu sljedeće sedmice konačno će mu omogućiti da se sastane sa predsjednikom SAD-a lično, iako saradnici kažu da je Starmer svjestan da bi se Donald Tramp mogao vratiti u Ovalni kabinet.

Na pitanje kako bi se premijer Starmer ponašao u odnosima sa ponovo izabranim predsjednikom Trampom, odgovorio je "Kao odrasla osoba".

"Svaka zemlja bira svog lidera prema svojim željama. Specijalni odnos između Velike Britanije i SAD postoji odavno i prevazilazi trenutne političke figure", izjavio je za "Fajnenšl tajms".

Starmer je obećao da će nastaviti finansijsku podršku Ukrajini i da će podstaći NATO saveznike da učine isto

Za razliku od Korbina, koji je bio skeptičan prema američkoj spoljnoj politici i NATO-u, Starmer planira da na samitu kaže da je ponosan na članstvo Britanije u transatlantskom bezbjednosnom savezu.

Samit će biti u znaku Ukrajine i, nakon što je Riši Sunak tvrdio da bi Britanija bila manje bezbjedna pod Laburističkom vladom, Starmer će željeti da naglasi važnost odbrane i nacionalne bezbjednosti. Već je obećao da će nastaviti višegodišnju finansijsku podršku Ukrajini koju je pružao Sunak i da će podstaći NATO saveznike da učine isto.

Kada je u pitanju Bliski istok, laburisti su u manifestu pred izbore naveli da će nastaviti da insistiraju na obustavi vatre u Gazi, oslobađanju svih talaca, poštovanju međunarodnog prava i povećanji pomoći za tu teritoriju.

Stranka je posvećena priznavanju palestinske države kao doprinos obnavljanju mirovnog procesa koji rezultira rješenjem po modelu dviju država.

Laburisti su naveli da će zauzeti "dugoročni i strateški pristup" upravljanju odnosima Britanije i Kine. Poručili su da će "sarađivati tamo gdje možemo, takmičiti se gdje treba i suprotstavljati se tamo gdje moramo".

Bonus video: