Izlazna anketa: Britanski laburisti će osvojiti ogromnu većinu na izborima

Izlazna anketa je pokazala da će laburisti osvojiti 410 mjesta u parlamentu od 650 mjesta, čime je okončano 14 godina vlade koju su vodili konzervativci, prenosi agencija Rojters

20698 pregleda 33 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kir Starmer će biti sljedeći premijer Velike Britanije, a njegova Laburistička partija je na putu da osvoji ogromnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazala je izlazna anketa, dok se predviđa da će konzervativci Rišija Sunaka pretrpjeti istorijske gubitke.

Izlazna anketa je pokazala da će laburisti osvojiti 410 mjesta u parlamentu od 650 mjesta, čime je okončano 14 godina vlade koju su vodili konzervativci, prenosi agencija Rojters.

Predviđalo se da će Sunakova stranka zauzeti samo 131 mjesto, što je manje u odnosu na 346 kada je parlament raspušten, jer birači kažnjavaju konzervativce zbog troškova života i godina nestabilnosti i sukoba u kojima je od 2016. godine bilo pet različitih premijera.

Sunak je zaprepastio Vestminster i mnoge u svojoj stranci raspisavši izbore ranije nego što je trebalo u maju, dok su konzervativci zaostajali za laburistima za oko 20 procentnih poena u istraživanjima javnog mnjenja.

On se nadao da će se jaz smanjiti kao što je to tradicionalno bio slučaj na britanskim izborima, ali se razlika nije pomjerila u prilično katastrofalnoj kampanji.

Sunakov rani odlazak sa komemorativnih događaja za Dan D u Francuskoj kako bi napravio TV intervju razbjesnio je veterane, a čak su i oni iz njegove stranke rekli da je to pokrenulo pitanja o njegovoj političkoj oštroumnosti.

Dok su ankete pokazale da nema velikog entuzijazma za lidera laburista Starmera, čini se da je njegova jednostavna poruka da je vrijeme za promjene naišla na odjek kod glasača, navodi Rojters.

Za razliku od Francuske gdje je krajnje desničarska partija Marin le Pen ostvarila istorijski uspjeh na izborima prošle nedjelje, izgleda da se razočarana britanska javnost umjesto toga pomjerila ka lijevom centru.

Bonus video: