Sunak dao ostavku na mjesto premijera Velike Britanije

"Žao mi je, ovom poslu sam dao sve, ali ste dali jasan signal da se vlada Velike Britanije mora promijeniti. I vaš je sud jedini koji je važan," rekao je Sunak u obraćanju ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu

10287 pregleda 32 reakcija 16 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Nakon 14 godina konzervativac neće biti premijer Velike Britanije. To je rezultat, kako kaže BBC najgoreg poraza Konzervativne stranke u modernoj istoriji.

Laburisti su uvjerljivo pobijedili na izborima čime se otvara put za Kira Starmera na premjerskoj poziciji. Očekuje se da će tokom dana posjetiti kralja Čarlsa.

U posljednjem obraćanju kao premijer Riši Sunak, prvi britanski premijer azijskog porijekla, dao je zvaničnu ostavku na mjesto premijera.

"Žao mi je, ovom poslu sam dao sve, ali ste dali jasan signal da se vlada Velike Britanije mora promijeniti. I vaš je sud jedini koji je važan," rekao je Sunak u obraćanju ispred premijerske rezidencije u Dauning stritu.

Najavio je da odlazi i sa pozicije lidera Konzervativne stranke, te da je potrebna rekonstrukcija stranke. No, dodao je da ostavku na čelu stranke neće dati odmah već kada se završi zvaničan proces za odabir njegovog nasljednika.

"Važno je da se nakon 14 godina vlade Konzervativna stranka obnovi, ali i da profesionalno i efikasno preuzme svoju ključnu opozicionu ulogu," dodao je odlazeći premijer.

Rekao je i da je zemlja sada snažnija no što je bila prije 20 mjeseci kada je tek došao na poziciju te da je "prosperitetnija, pravednija i otpornija nego 2010. godine."

Prema dosad proglašenim rezultatima, Laburisti su osvojili 411 pozicija, Konzervativci 119, Liberalne demokrate 71, Reform UK četiri i Zeleni četiri mandata.

Bonus video: