Orbanova posjeta Putinu razbjesnila EU

Brisel poručio da se Putinu ne smije popuštati, Orban rekao da se mir ne može postići iz fotelje

12685 pregleda 26 reakcija 15 komentar(a)
Orban i Putin juče u Moskvi, Foto: Rojters
Orban i Putin juče u Moskvi, Foto: Rojters

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je juče s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućem mirovnom sporazumu za Ukrajinu, što je izazvalo ljutnju nekih lidera Evropske unije koji su upozorili da se ne popušta Moskvi i rekli da on ne govori u ime EU.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje blokom. Orban je u roku od pet dana posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu i formirao savez “Patriote za Evropu” s drugim desničarskim nacionalistima.

Zatim je otišao u Moskvu na “mirovnu misiju”, nekoliko dana prije NATO samita na kojem će se govoriti o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Orbanova posjeta je izazvala oštre kritike drugih lidera EU. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da će jedinstvo i odlučnost unutar 27-člane EU biti ključni za postizanje pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

“Popuštanje neće zaustaviti Putina”, napisala je na mreži Iks.

Putin, koji je primio Orbana u Kremlju, rekao je da su razgovori bili korisni, ali je optužio Ukrajinu da ne želi da okonča rat koji traje dvije i po godine i rekao da su njegove ideje o okončanju sukoba - koje je Ukrajina opisala kao kapitulaciju - pravi put naprijed.

Orban
foto: Reuters

“Njihova primjena, čini nam se, mogla bi omogućiti zaustavljanje neprijateljstava i početak pregovora”, rekao je Putin novinarima.

“Više puta sam rekao da smo uvijek bili i ostali otvoreni za razgovore o političkom i diplomatskom rješenju. Međutim, na drugoj strani, čujemo o nespremnosti da se pitanja riješe na ovaj način.”

Putin je prošlog mjeseca rekao da će Rusija okončati sukob ako Kijev odustane od težnji za članstvom u NATO-u i preda cjelokupnu teritoriju četiri oblasti koje Moskva smatra svojim. Kijev je te zahtjeve odbacio kao neprihvatljive.

Ukrajina vidi svoj mirovni plan od deset tačaka kao jedini realan put i saopštila je da Orbanova posjeta Moskvi nije koordinisana s Kijevom.

“Podsjećamo vas da za našu državu princip ‘ne dogovorima o Ukrajini bez Ukrajine’ ostaje nepokolebljiv i pozivamo sve države da ga strogo poštuju”, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Jedan diplomata EU je rekao da je Orbanova posjeta potvrdila da se mađarsko predsjedavanje svodi na promovisanje interesa Budimpešte

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini, rekao je da je svjestan da nije imao mandat EU za ovu posjetu, ali da se mir ne može postići “iz udobne fotelje u Briselu”.

“Ne možemo da sjedimo i čekamo da se rat čudom završi”, napisao je on na Iksu.

Orban je novinarima nakon razgovora rekao da Mađarska svoje privremeno predsjedavanje EU vidi kao mirovnu misiju.

“Ovaj rat se odražava i u uništavanju našeg ekonomskog razvoja i opadanju naše konkurentnosti. Ukratko, rekao sam predsjedniku (Putinu) da Evropi treba mir.”

Orban je rekao da je njegova posjeta prvi korak ka obnavljanju dijaloga.

Jedan diplomata EU, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je Orbanova posjeta potvrdila da je skepticizam unutar bloka prema mađarskom predsjedavanju “nažalost opravdan - sve se svodi na promovisanje interesa Budimpešte”.

Sijarto i portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Sijarto i portparol Kremlja Dmitrij Peskovfoto: Reuters

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda optužio je Orbana da potkopava predsjedavanje EU. “Ako zaista tražite mir, ne rukujete se s krvavim diktatorom, već uložite sve napore da podržite Ukrajinu”, napisao je na mreži Iks.

Estonska premijerka Kaja Kalas, buduća šefica diplomatije EU, rekla je da Orban koristi poziciju predsjedavanja EU da unese konfuziju. “EU je ujedinjena, jasno uz Ukrajinu i protiv ruske agresije”, rekla je.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je uzvratio.

“Mađarska je nezavisna zemlja, tako da mislim da ne bi trebalo obraćati pažnju na takvu vrstu kritike. Vrijeme je pokazalo... da bez dijaloga, bez održavanja kanala komunikacije otvorenim, nema rješenja za ovaj rat”, poručio je.

Mađarska je započela predsjedavanje EU s upečatljivim pozivom da “Učinimo Evropu ponovo velikom”, što je kopija slogana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, Orbanovog saveznika i oštrog kritičara EU.

“Imamo namjeru da ostavimo trag”, rekao je juče Orbanov portparol Zoltan Kovač prije nego što su se pojavili izvještaji o posjeti Moskvi. “Premijer će koristiti predsjedavanje na politički način.”

Bonus video: