Vjera u politiku se vraća djelima

Novi premijer obećao da će obnoviti Britaniju nakon višegodišnjeg haosa i upozorio da će to potrajati

22984 pregleda 1 komentar(a)
Starmer sa suprugom ispred rezidencije u Dauning stritu, Foto: Rojters
Starmer sa suprugom ispred rezidencije u Dauning stritu, Foto: Rojters

Novi britanski premijer Kir Starmer obećao je juče da će ogromnu izbornu većinu iskoristiti da obnovi zemlju i poručio da želi da smanji tenzije u politici nakon višegodišnjih previranja i sukoba.

U obraćanju ispred svoje nove kancelarije i rezidencije u Dauning stritu broj 10, Starmer je priznao obim izazova nakon što je ogromna pobjeda njegove stranke na parlamentarnim izborima okončala 14 godina često turbulente vladavine Konzervativne stranke.

On je upozorio da je za bilo kakva poboljšanja potrebno vrijeme i da će prvo morati da vrati vjeru u politiku.

“Ovaj nedostatak povjerenja može biti zaliječen samo akcijama, ne riječima. To znam”, rekao je.

“Bilo da ste glasali za laburiste ili ne, zapravo, naročito ako niste, direktno vam poručujem, moja vlada će vam služiti. Politika može biti snaga za dobrobit. Pokazaćemo to.”

Starmer je dočekan ovacijama i prije nego što je započeo govor, rukovao se i grlio s pomoćnicima i simpatizerima, što je podsjetilo na dolazak laburističkog prethodnika Tonija Blera u vladu 1997. godine prenio je Rojters.

Starmer je kazao da shvata da su mnogi Britanci razočarani u politiku nakon godina skandala i haosa tokom vladavine konzervativaca, koji su pretrpjeli istorijski poraz na izborima u četvrtak.

Istakao je da takva odluka birača pokazuje da je Britanija spremna za novi početak: “Jer, ma koliko bile žestoke oluje istorije, jedna od velikih snaga ove nacije je uvijek bila naša sposobnost da pronađemo put ka mirnijim vodama.”

Novi premijer s kraljem Čarlsom u Bakingemskoj palati
Novi premijer s kraljem Čarlsom u Bakingemskoj palatifoto: Reuters

Laburisti lijevog centra su osvojili ogromnu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a Riši Sunak je dao ostavku juče ujutro, prije nego što se Starmer sreo s kraljem Čarlsom i formalno imenovan za premijera.

On je poručio da će se svaki dan boriti da ponovo izgradi povjerenje i naglasio ono što je ponavljao tokom kampanje - da će državu staviti ispred stranke.

“Da prkosimo, mirno, onima koji su otpisali našu zemlju. Dali ste nam jasan mandat i iskoristićemo ga da napravimo promjenu.”

Bajden je nazvao Starmera da mu čestita pobjedu, dok je Tramp preko platforme Truth Social čestitao Najdželu Faražu

Laburisti su osvojili više od 410 mjesta, što je porast od 211, dok su konzervativci, najuspješnija stranka zapadnog svijeta, izgubili 250 poslanika.

“Državi bih prije svega želio da kažem da mi je žao”, rekao je Sunak i dodao da će ostati na mjestu lidera konzervativaca dok stranka ne bude spremna da imenuje njegovog nasljednika.

“Za ovaj posao sam dao sve od sebe, ali ste poslali jasan signal da vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora da se promijeni, a vaša presuda je jedina koja je bitna. Čuo sam vaš bijes, vaše razočarenje i preuzimam odgovornost za ovaj poraz.”

Predstoji težak put

I pored Starmerove ubjedljive pobjede, ankete su pokazale da nije bilo velikog entuzijazma za njega ili njegovu stranku. Specifičnosti britanskog izbornog sistema relativne većine i niska izlaznost su omogućile Laburističkoj stranci da postigne pobjedu s manjim brojem glasova nego 2017. i 2019. godine, pri čemu ova druga bila njihova najlošija godina u smislu osvojenih mjesta u 84 godine.

Starmer dolazi na vlast u trenutku kada je država suočena s nizom teških izazova.

Očekuje se da poresko opterećenje Velike Britanije dostigne najveći nivo od perioda neposredno nakon Drugog svjetskog rata, neto dug je skoro jednak godišnjem ekonomskom proizvodu, životni standard je pao, a javne službe škripe, posebno Nacionalna zdravstvena služba koja je opterećena štrajkovima.

Neki od najambicioznijih planova laburista poput ulaganja u zelenu tehnologiju već su ostavljeni po strani jer je Starmer obećao da neće povećavati poreze za “radne ljude”. On je obećao i da će ukinuti politiku konzervativaca slanja azilanata u Ruandu, ali s obzirom na to da je migracija ključno izborno pitanje, on će i sam biti pod pritiskom da pronađe način da zaustavi desetine hiljada ljudi koji dolaze preko Lamanša iz Francuske u malim čamcima.

“Ne obećavam vam da će biti lako”, rekao je Starmer ranije na pobjedničkom mitingu. “Država se ne mijenja pritiskom na prekidač. To je težak posao. Strpljiv, odlučan rad, i moraćemo odmah da krenemo.”

Dejvid Lami
Dejvid Lamifoto: Reuters

On je imenovao Rejčel Rivs za prvu britansku ministarku finansija, Anđelu Rejner za vicepremijerku, dok je Dejvid Lami imenovan za ministra spoljnih poslova.

Starmer je obećao da će poboljšati odnose s Evropskom unijom nakon breksita, ali ponovno pridruživanje tom bloku nije na dnevnom redu laburista.

On će takođe morati da sarađuje s Donaldom Trampom ako pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru. Tramp je preko svoje platforme Truth Social već čestitao Najdželu Faražu, čija je populistička Reformska stranka osvojila više od četiri miliona glasova, mnoge od bivših konzervativnih birača.

Bijela kuća je juče saopštila da je predsjednik SAD Džo Bajden nazvao Starmera da mu čestita pobjedu.

„Lideri su potvrdili specijalan odnos između naših država i važnost zajedničkog rada u podršci slobodi i demokratiji širom svijeta“, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Iako je obećao da će donijeti promjene u zemlji, Starmer je poručio da će nastaviti nedvosmislenu podršku Londona Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije. U mnogim spoljnim pitanjima, njegova politika je slična Sunakovoj.

Rojters ističe da je ova izborna pobjeda nevjerovatan preokret za Starmera i laburiste, za koje su kritičari i pristalice govorili da se suočavaju s egzistencijalnom krizom prije samo tri godine, kada je izgledalo da su izgubili put nakon teškog poraza 2019.

Bonus video: