NATO: Rusija nema municije i trupa za veliku ofanzivu u Ukrajini

Visdoki zvaničnik Alijanse je rekao i da Putin sprovodi tajnu kampanju u Evropi da bi podrio podršku Ukrajini

39935 pregleda 140 reakcija 62 komentar(a)
U Vašingtonu je juče počeo samit NATO-a, Foto: Rojters
U Vašingtonu je juče počeo samit NATO-a, Foto: Rojters

Rusiji nedostaje municije i trupa da započne veliku ofanzivu u Ukrajini i mora osigurati značajne zalihe municije iz drugih država pored onih koje već ima da bi to izvela, rekao je juče visoki zvaničnik NATO-a.

On je na brifingu sa novinarima, uoči godišnjeg samita Alijanse, rekao da su nedavne paljevine, zavjere za ubistvo i sabotaže u Evropi dio tajne kampanje ruskog predsjednika Vladimira Putina da podrije podršku Ukrajini među građanima, objavio je Rojters.

“Ono što vidimo danas su i dalje veoma visoki ruski gubici. Rusija se trudi da zauzme nove teritorije, dok je ukrajinska odbrana značajno napredovala”, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

„Da bi održala stvarne ofanzivne operacije, mislimo da bi Rusija morala da obezbijedi značajne zalihe municije iz zemalja izvan onoga što već dobija od Irana i Sjeverne Koreje“, nastavio je zvaničnik. „A Vladimir Putin bi morao da naredi novu mobilizaciju velikih razmjera“.

NATO objavio dva saopštenja da bi upozorio Moskvu da zna za njenu tajnu kampanju potkopavanja evropske podrške Ukrajini

Zapadni i ukrajinski zvaničnici kažu da Iran isporučuje dronove samoubice Rusiji, što je Teheran negirao - a da je Sjeverna Koreja Moskvi obezbijedila artiljerijske granate i projektile. Obje države poriču da je bilo takvih transfera.

NATO zvaničnik je procijenio da će Rusija moći da održava svoju ratnu ekonomiju još tri ili četiri godine.

Ukrajinske snage su mjesecima u defanzivi na ratištu dok ruske trupe neprekidno vrše ofanzivni pritisak i sporo napreduju na istoku Ukrajine.

NATO je juče počeo trodnevni samit u Vašingtonu kojem prisustvuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zvaničnik Alijanse je rekao da će “proći neko vrijeme” dok Ukrajina nagomila municiju i vojnike koji su joj potrebni za nove ofanzivne operacije velikog obima.

“Vidimo da se to poboljšava iz dana u dan”, dodao je.

On je kazao da je NATO objavio dva saopštenja da bi upozorio Moskvu da zna za njenu tajnu kampanju potkopavanja evropske podrške Ukrajini.

Alijansa je takođe značajno povećala razmjenu obavještajnih podataka među svojim članicama tako da “imamo zajedničku sliku onoga što se dešava,” rekao je zvaničnik.

On je takođe izjavio da Kina nastavlja da šalje “djelove od ključnog značaja” za dronove, rakete i rusku vojnu industriju.

NATO zvaničnik je rekao da Putin “i dalje misli da je vrijeme na njegovoj strani” i da je spreman da podnese “zaista nevjerovatan broj vojnih žrtava”.

On tvrdi da Rusija regrutuje oko 30.000 vojnika mjesečno što joj omogućava da podnese velike gubitke na ratištu.

Bonus video: