UN: Ruska raketa direktno pogodila bolnicu

Analiza snimaka i dokazi sa lica mjesta ne idu u prilog tvrdnjama Kremlja da je medicinska ustanova u Kijevu oštećena u ukrajinskoj protivraketnoj paljbi

15521 pregleda 107 reakcija 22 komentar(a)
Spasioci iznose tijelo iz ruševina stambene zgrade u Kijevu, Foto: Rojters
Spasioci iznose tijelo iz ruševina stambene zgrade u Kijevu, Foto: Rojters

Misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavila je juče da postoji “velika vjerovatnoća” da je glavna dječja bolnica u Kijevu direktno pogođena ruskom raketom u seriji vazdušnih napada na ukrajinske gradove, dok Kremlj i dalje poriče umiješanost.

U Ukrajini su zastave juče spuštene na pola koplja zbog nacionalnog dana žalosti proglašenog povodom smrti 44 osobe, ubijene širom zemlje u vazdušnim napadima u ponedjeljak, uključujući četvoro djece i dvije osobe u dječijoj bolnici Ohmatdit u prijestonici.

Kijev
foto: REUTERS

“Analiza video-snimka i procjene sa lica mjesta ukazuju na visoku vjerovatnoću da je dječija bolnica direktno pogođena, a ne da je oštećena usljed presretnutog oružanog sistema”, kazao je šef UN misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Ukrajinske bezbjednosne službe su saopštile da raspolažu nepobitnim dokazima da je medicinsku ustanovu pogodila ruska krstareća raketa Kh-101 u nasmrtonosnijem nizu napada posljednjih mjeseci, i objavili su fotografije onoga za što tvrde da su djelovi motora oružja.

Kremlj je, bez navođenja dokaza, saopštio da je ukrajinska protivraketna paljba, a ne ruska, pogodila dječju bolnicu, jednu od najvećih u Evropi u kojoj se liječe teško bolesni pacijenti poput oboljelih od kancera, prenio je Rojters.

Napadi u ponedjeljak i naročito prizori iz dječije bolnice pokrenuli su donatorske akcije u vrijednosti od više miliona dolara iz Ukrajine i inostranstva. Osmoro djece je povrijeđeno u napadu na bolnicu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zasjedao juče je na zahtjev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i Sjedinjenih Država povodom napada.

Juče je u Vašingtonu počeo trodnevni NATO samit lidera Alijanse, kojem prisustvuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji očekuje da se saveznici obavežu da će osnažiti vazdušnu odbranu Ukrajine i povećati vojnu podršku.

U međuvremenu, Rojters prenosi da ruske snage polaku napreduju, a juče su saopštile da su zauzele selo Jasnobrodivna u istočnom regionu Donjeck. Juče tim povodom nije bilo zvaničnih komentara Kijeva, koji mjesecima tvrdi da se u tom regionu vode žestoke borbe.

Tokom posjete Moskvi, indijski premijer Narendra Modi kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “srce krvari” kada djeca stradaju u ratu, konfliktu ili terorističkom napadu.

Modi i Putin
foto: REUTERS

Ova Modijeva izjava je indirektna kritika Putinu, koji mu je samo nekoliko trenutaka ranije poželio dobrodošlicu u Kremlj u srdačnom saopštenju o važnosti strateških odnosa između dvije zemlje.

Zelenski je kritikovao Modijevu posjetu Rusiji, nazivajući je “ogromnim razočaranjem i razornim udarcem za mirovne napore”.

Ukrajinski lider je obećao da će se osvetiti Rusiji nakon napada u ponedjeljak, a rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oborilo 38 dronova. Guverner jednog ruskog regiona je izvijestio o požarima u skladištu nafte i trafo-stanici.

Jedan bezbjednosni izvor kazao je za Rojters da su ukrajinski dronovi u zajedničkoj operaciji napali rusku naftnu rafineriju, pistu za vojne avione, i trafo-stanicu.

Spasioci su ranije juče završili akcije u dječijoj bolnici. U drugim djelovima grada pet tijela je izvučeno iz ruševina stambene zgrade u kojoj je stradalo 12 osoba, kazao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Generalni direktor dječije bolnice, Volodimir Žovnir, rekao je novinarima da je među stradalima jedan od njihovih mladih ljekara, da je zgrada za dijalizu potpuno uništena i da više nemaju struje.

“Najmanje četiri zgrade bolničkog kompleksa su skoro uništene”, kazao je on.

Ukrajinski poslovni lideri su najavili donacije za obnovu bolnice.

Juče nije bilo preciznih podataka o ukupnoj sumi donacija, međutim prema Rojtersovim procjenama na osnovu saopštenja i izvještavanja ukrajinskih medija ukrajinski korporativni sektor će donirati oko 7,3 miliona dolara.

U Kijevu, Oleksandr Barboško 34-godišnji konsultant za strateške komunikacije kazao je da napadi poput onih u ponedjeljak ujedinjuju Ukrajince protiv Rusije.

“Ne plaše nas. Upravo suprotno, motivišu nas da činimo više”, kazao je za Rojters Barboško, koji je pomagao u koordinaciji napora sa lokalnom radnjom za distribuciju rukavica i alata dobrovoljcima koji su uklanjali ruševine bolnice.

U Ženevi, Tarik Jašarević iz Svjetske zdravstvene organizacije kazao je da je napad na bolnicu jedan od 1882 napada na medicinske ustanove u Ukrajini u kojima je do sada stradalo ukupno 150 ljudi. SZO ne utvrđuje krivicu za napade.

Bonus video: