Njemačka vlada odbacila predlog lidera CDU da Ukrajini pošalje borbene avione

"Nema smisla Ukrajini davati različite avione, nezavisno od toga ko bi uopšte mogao da ih isporuči", rekao je portparol vlade Štefen Hebeštrajt

6153 pregleda 0 komentar(a)
Hebeštrajt, Foto: Screenshot/Youtube
Hebeštrajt, Foto: Screenshot/Youtube

Njemačka vlada je odbacila predlog lidera opozicione demohrišćanske CDU Fridriha Merca da Ukrajini pošalje borbene avione.

Portparol vlade Štefen Hebeštrajt podsjetio je u ponedjeljak na postojeću inicijativu pojedinih zemalja da Ukrajina dobije američke F-16, koji već ovog ljeta mogu ući u akciju.

Međutim, "tu treba izbjeći grešku", rekao je Hebeštrajt.

On je naglasio da avioni za borbu možda spolja izgledaju slično, ali da su razlike među njima ogromne, kao i obuka.

"Nema smisla Ukrajini davati različite avione, nezavisno od toga ko bi uopšte mogao da ih isporuči", rekao je Hebeštrajt.

Njemačka u floti Bundesvera, naime, nema F-16.

"Iskustvo pomaganja Ukrajini pokazuje da ne postaje bolje kada svi žele sve da urade, nego je bolje kada se fokusiramo da svaka zemlja pojedinačno, ili grupa zemalja, najbolje može da učini", rekao je.

Merc se u ponedjeljak u jednoj emisiji televizije ARD izjasnio za snažniju podršku Ukrajini za odbranu od ruske agresije, uključujući i slanje lovaca.

To je "u mnogim zemljama svijeta već odlučeno, pa i u Evropi. Njemačka ne treba da bude na začelju", rekao je konzervativni lider.

Bonus video: