Poslanici EP odlučuju o Ursulinoj sudbini

Šefica Evropske komisije danas u Evropskom parlamentu traži drugi mandat, očekuje se neizvjesno glasanje

13597 pregleda 4 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Rojters
Ursula fon der Lajen, Foto: Rojters

Urusla fon der Lajen je provela nedjelje pokušavajući da ubijedi poslanike Evropskog parlamenta da je podrže za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Juče, dan uoči glasanja, mnogi od njih su kazali da još nijesu odlučili da li da je podrže.

Evropski parlament će danas odlučiti da li da 65-godišnjoj Fon der Lajenovoj pruži još jedan petogodišnji mandat, što bi značilo kontinuitet u vrhu 27-člane EU u vrijeme brojnih spoljašnjih i unutrašnjih izazova.

U prvom mandatu bivša njemačka ministarka odbrane iz redova desnog centra nadgledala je predstavljanje najvećeg svjetskog paketa politika za borbu protiv klimatskih promjena, implementaciju paketa za odgovor na pandemiju kovida vrijednog 800 milijardi eura i pomogla je u mobilisanju EU podrške Ukrajini, podsjeća Rojters.

Evropski parlament
foto: REUTERS

U trenutku kada se EU suočava s onim što pojedini vide kao egzistencijalnu prijetnju od ruskog rata u Ukrajini, neizvjesnošću zbog predsjedničkih izbora u SAD u novembru i nametljive Kine, pristalice Fon der Lajenove kažu da ona nudi stabilnost.

Blokiranje njenog imenovanja nakon izbora za Evropski parlament prošlog mjeseca moglo bi gurnuti EU u politički ćorsokak, u atmosferi rasta popularnosti krajnje desničarskih i euroskeptičnih partija, ističe britanska agencija.

To bi takođe moglo stvoriti vakuum u rukovodstvu tako što bi poremetilo dogovor o ostalim rukovodećim pozicijama u EU i odložilo početak rada nove Evropske komisije, izvršnog organa EU, do 2025. godine.

“Svi smo vidjeli previranja u Sjedinjenim Državama... Veoma je jasno, potrebna nam je stabilnost Evropske unije”, kazao je za Rojters, Bas Ejkout, jedan od lidera poslaničke grupe Zelenih u EP-u.

Ejkout i 53 poslanika Zelenih, kao i mnogi drugi u skupštini EU, kazali su da će odluku o tome da li će podržati Fon der Lajenovu donijeti kada ona u današnjem govoru predoči svoj plan i ponudi ustupke.

“Prvo treba da se obaveže na neke konkretne stavke”, kazala je socijalistička poslanica Delara Burkhart, navodeći više sredstava iz EU kako bi industrija i domaćinstva mogla priuštiti zelenu tranziciju.

Fon der Lajenovoj je potrebna podrška najmanje 361 poslanika od ukupno 720 poslanika u Evropskom parlamentu.

Podrška svih poslanika iz redova njene Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, socijalista i liberala joj daje 401 glas, ali riječ je o tajnom glasanju i očekuje se da se pojedini poslanici glasaju protiv nje uprkos partijskom opredjeljenju.

Za lagan prolaz, možda će joj biti potrebna podrška djelova grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) koja broji 78 članova ili Zelenih. Usljed unutrašnjih podjela u ECR-u podrška Zelenih djeluje kao sigurnija opcija.

Malo je vjerovatno da će osvojiti obje frakcije, imajući u vidu njihove suprotstavljene zahtjeve. Zeleni žele očuvanje klimatskih politika, dok ECR traži njihovo popuštanje.

Fon der Lajenova prošle nedjelje nije učestvovala na samitu u Vašingtinu jer je radila na prikupljanju podrške, ali nijedna grupa nije istupila i saopštila da će glasati za nju. “Nesigurna u svoje šanse za reizbor, Fon der Lajenova se trudila da proširi svoju većinu u intenzivnoj rundi pregovora. Prvo je pokušala da izgradi most s tvrdom desnicom, posebno s grupom Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) koja ima 78 mjesta, ali ju je to izložilo kritikama lijevog centra. Zatim se okrenula Zelenima, koji imaju 53 mjesta, i obnovila svoju posvećenost klimatskoj agendi, dok je u isto vrijeme uvjeravala liberale da neće praviti nikakve ustupke krajnjoj desnici”, naveo je profesor evropskog prava Alberto Alemano u kolumni za “Gardijan” u kojoj navodi da Fon der Lajenova ne zaslužuje još jedan mandat. On je dodao da su sve ove grupe, uključujući i one unutar njene većine, u međuvremenu formulisale niz zahtjeva koje je teško uskladiti.

Pojedini poslanici su nagovijestili da je neće podržati.

“Ne mogu zamisliti da bismo mogli podržati Ursulu fon der Lajen”, kazao je Adam Bielan, lider 18 poljskih poslanika iz redova ECR-a, nakon sastanka s njom u utorak. On je kao razlog naveo “pogrešne odluke” o migraciji i klimatskim promjenama.

Grupa Braća Italije, italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja je dio ECR-a, nije potvrdila hoće li njihovih 24 poslanika podržati Fon der Lajenovu.

Ne postoji jasan “plan B” ukoliko Fon der Lajenova ne uspije da osvoji većinu glasova, ističe Rojters.

Pojedini evropski poslanici tvrde da bi njeno odbijanje osnažilo euroskeptične poslanike - koji su obećali da će joj se suprotstaviti - nagovještavajući da ih je rast podrške na izborima prošlog mjeseca dovoljno osnažio da poremete institucije EU.

“To bi se smatralo pobjedom, naročito za krajnju desnicu”, kazao je poslanik EPP-a Šon Keli, koji planira da podrži Fon der Lajenovu.

Bonus video: