Španska policija: Uhapšena tri proruska hakera, u kući jednog osumnjičenog zastava sa srpom i čekićem

Osumnjičeni su privedeni zbog navodnog učešća u distribuiranim sajber napadima uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, saopštila je Civilna garda

10947 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tri proruska hakera uhapšena su zbog navodnih sajber napada na Španiju i druge zemlje NATO saveza u terorističke svrhe, saopštila je u subotu, 20. jula španska policija.

Osumnjičeni su privedeni zbog navodnog učešća u distribuiranim sajber napadima uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, saopštila je Civilna garda.

Nije navedeno da li su trojica osumnjičenih, koji nisu imenovani, optuženi ili pritvoreni.

Sajber napadi su navodno izvedeni na veb stranice javnih i privatnih organizacija u vladinom sektoru, ključnu infrastrukturu i osnovne usluge u zemljama koje podržavaju Ukrajinu u sukobu protiv Rusijom, navodi se u saopštenju.

Policija je na društvenim mrežama objavila video snimak racije u kući jednog od osumnjičenih u kojoj je na zid postavljena zastava sa srpom i čekićem iz ere Sovjetskog Saveza.

"Ove kompjuterske napade organizovala je haktivistička grupa NoName057(16), (koja je počela da djeluje) nakon invazije Rusije na Ukrajinu i (koja je bila) jedna od najaktivnijih", navodi se u saopštenju Civilne garde.

U svom osnivačkom manifestu, ova grupa priznaje da će "dati proporcionalni odgovor na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba", navodi španska policija.

Hapšenja su se dogodila u Manakoru na španskom Balearskom ostrvu Majorka, te u Huelvi i Sevilji, na jugu Španije, saopštila je policija.

Policija je navela da je istraga u toku.

Bonus video: