Komandant ukrajinskih snaga: Znam da ćemo pobijediti - i kako

Kritičari ga optužuju za sovjetski vojni način razmišljanja. Pristalice ga opisuju kao disciplinovanog i talentovanog komandanta koji - za razliku od svog harizmatičnog prethodnika, Zalužnog - često boravi na liniji fronta

4826 pregleda 8 komentar(a)
Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski, Foto: Reuters
Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski, Foto: Reuters

Sjedeći na gomili sanduka sa municijom u tajnoj vojnoj bazi, general-pukovnik Oleksandr Sirski bio je suzdržan na pitanje kada će Ukrajina dobiti dugo očekivanu isporuku F-16 borbenih aviona. Holandija i drugi saveznici rekli su da će avioni uskoro stići. Ove nedjelje? Ili možda u avgustu? "Znam. Ali, nažalost, ne mogu vam reći", rekao je sa izvinjavajućim osmijehom, dok su galebovi kričali u blizini.

Sirski je novi komandant ukrajinske vojske. Njegov nezavidan zadatak je da porazi veću rusku armiju. Dvije i po godine nakon napada Vladimira Putina, on priznaje da su Rusi mnogo bolje opremljeni. Oni imaju više svega: tenkova, pješadijskih borbenih vozila, vojnika. Njihova prvobitna sila kojom su započeli invaziju od 100.000 vojnika porasla je na 520.000, rekao je, s ciljem da do kraja 2024. godine dostigne 690.000 ljudi. Podaci za Ukrajinu nisu objavljeni.

"Kada je riječ o opremi, razmjera je jedan prema dva ili prema tri u njihovu korist", rekao je. Od 2022. godine broj ruskih tenkova je "udvostručen" – sa 1.700 na 3.500. Sistemi artiljerije su utrostručeni, a oklopni transporteri su porasli sa 4.500 na 8.900. "Neprijatelj ima značajnu prednost u snazi i resursima. Zato je za nas pitanje snabdijevanja, pitanje kvaliteta, zaista na prvom mjestu", istakao je Sirski.

Upravo ova nadmoć u ljudstvu i opremi objašnjava nedavne događaje na bojnom polju. Od prošle jeseni ukrajinske oružane snage se povlače. Jedan od njegovih prvih poteza kada je preuzeo dužnost u februaru ove godine - zamijenivši Valerija Zalužnog, sadašnjeg ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji - bio je da naredi povlačenje svojih trupa iz istočnog grada Avdejevke. Povlačenje se poklopilo sa šestomjesečnim prekidom u isporuci američkog oružja.

Nedavno je stiglo više oružja. Međutim, Rusi i dalje zauzimaju polja i sela u istočnom Donbasu, koristeći bombe iz vazduha kako bi probili put naprijed. Zauzeli su teritorije sjeverozapadno od Avdejevke, prema garnizonskom gradu Pokrovsku, i opsjedaju Časiv Jar. U maju ruske snage su otvorile novi front u regionu Harkov, napadajući grad Vovčansk. Ukrajina je predvidjela ovaj napad. Izgleda da ga nije mogla zaustaviti.

U ekskluzivnom intervjuu za Gardijan, njegovom prvom za strane novine u ulozi vrhovnog vojnog zapovjednika, Sirski je priznao da je situacija "veoma teška".

"Ruski agresor napada naše položaje u mnogim pravcima", rekao je. Može li se ruski napredak zaustaviti? "Da, naravno. Prije svega, to zavisi od naših hrabrih vojnika, naših oficira", istakao je Sirski. Često "izdržljive i herojske" ukrajinske jedinice poraze veće neprijateljske grupe, dodao je komandant.

Kao primjer naveo je posljednji ruski pokušaj da zauzmu Harkov i susjednu oblast Sumi. "Propao je", podsjetio je Sirski. Borbe su se nastavile, ali je rekao da je Putinov pokušaj da stvori "takoreći sigurnosni koridor" pored ruske granice i regije Belgorod osujećen. Šta je sa glasinama da Moskva planira još jedan napad u južnoj oblasti Zaporožja? Ako se desi "možemo im pružiti jak odgovor", istakao je.

Sirski je pokušao da stavi nedavne neuspjehe u kontekst. Opisao je ruske pobjede kao "taktičke" – lokalne dobitke, a ne "operativni" proboj, kao što je zauzimanje većeg grada. "U principu, neprijatelj nije ostvario nikakav značajan napredak", ukazao je general. Linija fronta, dodao je, duga je 3.700 kilometara. Aktivne borbe odvijaju se na 977 kilometara te linije, ili "duplo više nego što je dugačka granica između Njemačke i Francuske".

Ruski uspjesi, u međuvremenu, dolaze uz nevjerovatne ljudske gubitke. Gubici Kremlja su "tri puta" veći od ukrajinskih, i "još veći" u određenim pravcima, istakao je Sirski. "Njihov broj poginulih je mnogo veći", naglasio je komandant. U februaru Volodimir Zelenski rekao je da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula od 2022. godine. Može li Sirski ažurirati ovu cifru? Odbio je, rekavši da su gubici "osjetljivi" i tema koju bi Moskva mogla iskoristiti.

Sirski je uporedio svoje taktike na bojnom polju sa onima koje koriste ruski komandanti, poznati po žrtvovanju velikog broja pješadinaca da bi osvojili "100 do 200 metara". "Veoma nam je važno da sačuvamo živote naših vojnika. Ne branimo ruševine do smrti", objasnio je Sirski. Dodao je da nije spreman "da postigne ciljeve po svaku cijenu", niti da svoje ljude baca u "uzaludne napade". Ponekad je potrebno preći na "povoljnije položaje".

'Gubici Kremlja su tri puta veći': Sirski pokazuje vojne planove Zelenskom
"Gubici Kremlja su tri puta veći": Sirski pokazuje vojne planove Zelenskomfoto: REUTERS

Usred skepticizma vezanih za ukrajinske šansi za postizanje potpune pobjede, Sirski je primjetio razne pozitivne događaje. F-16 avioni bi ojačali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Omogućili bi Kijevu da efikasnije djeluje protiv ruskih krstarećih raketa i precizno pogađa ciljeve na zemlji. Međutim, naglasio je da postoje ograničenja u onome što F-16 mogu postići. Moraju ostati na "40 kilometara ili više" od linije fronta zbog rizika da će ih ruske snage oboriti.

Rusija ima "nadmoćnu avijaciju" i "vrlo jaku" protivvazdušnu odbranu. Zbog toga se Ukrajina sve više okreće bespilotnim sistemima, rekao je Sirski. Koriste dronove "vrlo efikasno" i isprobavaju "robotske sisteme na zemlji" - kopnene robote koji mogu isporučiti municiju ili spasiti ranjenog vojnika. Postoji sistem koji bez ljudske kontrole može upravljati bespilotnim letjelicama, prvi svoje vrste. "Borimo se ne kvantitetom već kvalitetom", ukazao je komandant ukrajinskih snaga, dodajući da dronovi igraju "jednako bitnu ulogu kao artiljerija".

Ukrajinske oružane snage uspješno koriste kamikaza dronove dugog dometa za napade duboko unutar Rusije, rekao je. Do sada su ciljali "oko 200 kritičnih infrastrukturnih lokacija". Sve su povezane s "vojnom logistikom" i uključuju fabrike, skladišta goriva i skladišta municije. Dronovi nalik gliserima, u međuvremenu, potopili su oko trećinu ruske crnomorske flote. "Za njih je to zaista postala zamka, a za neke [brodove] i grobnica", rekao je Sirski.

Ruske snage su, dodaje Sirski, bile primorane da se "potpuno povuku" iz krimske luke Sevastopolj, nakon serije ukrajinskih napada. Napadi dronovima i raketama uništili su radarske i raketne instalacije. Ključni ukrajinski cilj je uništiti drumski i željeznički most Kerč koji povezuje okupirano poluostrvo sa Rusijom. Sirski je odbio da kaže kada bi se to moglo desiti. Dva prethodna pokušaja uključivala su kamion bombu i napad dronom.

Komandant je rekao da Kijev ima plan kako da povrati Krim, više od decenije nakon što ga je Vladimir Putin nezakonito anektirao. Da li je to zaista izvodljivo? "Realno je. Naravno, to je velika vojna tajna", rekao je general. Nastavio je: "Učinićemo sve što možemo da dosegnemo međunarodno priznate granice iz 1991. [kada je Ukrajina glasala za nezavisnost od SSSR-a]. Moramo pobijediti... da oslobodimo naše građane koji su u okupiranim teritorijama, koji pate".

Sirski, koji ima 58 godina, rođen je u Vladimiru, gradu izvan Moskve, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Od 1990-ih služi u ukrajinskim oružanim snagama. Kritičari ga optužuju za sovjetski vojni način razmišljanja. Pristalice ga opisuju kao disciplinovanog i talentovanog komandanta koji - za razliku od svog harizmatičnog prethodnika, Zalužnog - često boravi na liniji fronta. U februaru 2022. godine, kao šef kopnenih snaga, predvodio je odbranu Kijeva. Zelenski ga je proglasio herojem Ukrajine i prije šest mjeseci ga unaprijedio u vrhovnog zapovjednika.

Izbliza, Sirski je topao i prijatan. Njegov stisak ruke je odgovarajuće čvrst. Susret sa Sirskim uključivao je tajne dogovore i misterioznu vožnju kombijem. Kremlj ga želi mrtvog. Pomoćnici su izgradili malu pozornicu za njegov rijedak medijski nastup, sa pozadinom od kamuflažne mreže.

'Imamo hrabre ljude i tešku istoriju': Sirski
"Imamo hrabre ljude i tešku istoriju": Sirskifoto: REUTERS

Kao i mnogi vojnici na službi, rijetko viđa svoju porodicu. "Oni pate bez mene, pa je možda i meni to problem", rekao je. "Ali znam da ćemo pobijediti. Znam kako to moram učiniti. I siguran sam da ćemo to ostvariti". General kaže da ne spava "mnogo sati". U rijetkim trenucima odmora čita knjige o ukrajinskoj istoriji, kako bi razumio prošle "procese". "Imamo hrabre ljude i tešku istoriju", primijetio je.

Jedan od najsloženijih izazova za Sirkog je pronaći nove regrute kako bi zamijenili ukrajinske vojnike koji su poginuli ili ranjeni. Oni koji se bore u rovovima su iscrpljeni. Patriotski zanos koji je mnoge u proljeće 2022. naveo da se prijave je splasnuo. Vlada je nedavno smanjila starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina. Prošle nedjelje stupio je na snagu novi zakon koji zahtijeva od muškaraca da registruju svoje podatke u vojnim regrutnim centrima. Mnogi su to učinili. Drugi se kriju.

Sirski je rekao da bez mobilizacije ne može stvoriti nove rezerve i brigade, koje su potrebne dok Rusija povećava svoje kopnene snage. "Veoma je važno za nas da svi građani Ukrajine ispune svoju ustavnu dužnost", rekao je. Pozvao je i Ukrajince koji žive izvan svoje zemlje da učestvuju. "Nadam se da će, nakon pobjede, moći da kažu svojoj djeci gdje su bili. Gdje si bio kad su svi građani Ukrajine vodili tako žestoke bitke? To je pitanje".

Jedna inicijativa se formira u susjednoj Poljskoj. Ukrajinci u inostranstvu će uskoro biti pozvani da se pridruže novoj legiji tamo. Obuka će se održavati u samoj Poljskoj, gradeći povjerenje između ljudi i oficira. Kasnije će se legija premjestiti na liniju fronta. Sirski je pohvalio Zelenskog za ovaj "drugačiji pristup". Osjeća se da su odnosi između njih harmonični, možda olakšani činjenicom da komandant nema političke ambicije i nižeg je statusa od Zalužnog.

Rusija je započela svoje oružano preuzimanje Ukrajine 2014, kada je tajno zauzela djelove Donjecke oblasti. Više od decenije kasnije, izgleda malo vjerovatno da će najveći evropski rat od 1945. završiti ove ili sljedeće godine, uprkos obećanju Donalda Trampa da će ga okončati za jedan dan. Može li Ukrajina pobijediti? I ako da, koliko će biti potrebno da dođe do pobjede? "Mislim da morate biti veoma, veoma hrabri da kažete kada. Radimo sve da se to desi. Za nas nema važnijeg zadatka", zaključio je Sirski, napuštajući pozornicu i vraćajući se na posao.

Bonus video: