Većina Evropljana vjeruje da je korupcija svuda

Istraživanje Eurobarametra pokazalo da su zbog korupcije najviše zabrinuti građani Grčke, Portugala, Malte i Slovenije

8916 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Više od dvije trećine građana Evropske unije vjeruje da je korupcija rasprostranjena u njihovoj zemlji, pokazali su juče objavljeni rezultati ankete. Prema istraživanju Eurobarometra 68 procenata Evropljana smatra da je korupcija prisutna, s najvišim procentima zabilježenim među stanovnicima Grčke (98 odsto), Portugala (96 odsto), Malte (95 odsto) i Slovenije (95 odsto).

Najniži procenti su zabilježeni u Finskoj (18 odsto), Danskoj (26 odsto) i Luksemburgu (43 odsto), prenio je portal “Politiko”. Oko četvrtine Evropljana (27 odsto) izjavilo je da su lično iskusili korupciju u svakodnevnom životu, a 75 procenata je kazalo da su poslovanje i politika previše povezani, stvarajući povoljne uslove za širenje korupcije.

Prema istraživanju Evropljani skeptično gledaju na napore nacionalnih vlada da se bore protiv korupcije: 65 odsto građana vjeruje da slučajevi korupcije na visokom nivou nijesu adekvatno procesuirani, a samo 30 odsto smatra da su napori vlada u borbi protiv korupcije efikasni.

Istraživanje je objavljeno zajedno s godišnjim Izvještajem o vladavini prava Evropske komisije, koji između ostalog analizira mjere protiv korupcije u zemljama članicama EU. U izvještaju za 2024. godinu upozorava se na “određene reforme krivičnog prava” u bloku koje “mogu ugroziti borbu protiv korupcije”.

Posebno su izdvojene Slovačka, gdje su poslanici u februaru odobrili plan za smanjenje kazni za korupciju i prevaru, i Italija, koja je nedavno ukinula krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Mađarska se takođe našla na meti kritika zbog kontinuiranog opadanja demokratskih standarda, što prijeti efikasnoj borbi protiv korupcije.

“Zaštita vladavine prava je kontinuiran posao”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jurova prilikom predstavljanja glavnih nalaza izvještaja. “Vidimo da su potrebne dodatne mjere.” Cilj izvještaja “nije da nekoga imenuje, postidi ili pohvali”, dodala je, nazivajući ga “preventivnim alatom” za podsticanje dijaloga i podizanje svijesti.

Bonus video: