EU prebacila 1,5 milijardi eura iz zamrznute ruske imovine u Ukrajinu

"Nema boljeg simbola ili upotrebe za novac Kremlja nego učiniti Ukrajinu i cijelu Europu sigurnijim mjestom za život", saopštila je fon der Lajen.

2789 pregleda 8 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Europska unija poslala je Ukrajini pomoć od 1,5 milijardi eura, finansiranu prihodima od ruske imovine zamrznute u EU, koja će se potrošiti na odbranu i obnovu, objavila je 26. jula predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži X.

"Danas prenosimo 1,5 milijardi eura prihoda od imobilizovane ruske imovine za odbranu i obnovu Ukrajine. Nema boljeg simbola ili upotrebe za novac Kremlja nego učiniti Ukrajinu i cijelu Europu sigurnijim mjestom za život", saopštila je fon der Lajen.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal pozdravio je prvi transfer EU-a.

"Ovaj značajan doprinos odbrani i obnovi Ukrajine", saopštio je na X-u.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će Rusija "pažljivo razmotriti kako da odgovori".

Ministri vanjskih poslova EU-a odobrili su isplate krajem juna.

Pomoć se finansira prihodima od imovine kao što su kamate, ali ne i samom temeljnom imovinom, koja ostaje zamrznuta. Devedeset odsto novca finansiraće se kao dio vojne pomoći, dok će deset posto ići direktno Ukrajini kao finansijska pomoć, piše Reuters.

Oko 260 milijardi eura vrijedne ruske imovine, kao što su rezerve Centralne banke, zamrznuto je u okviru sankcija uvedenih Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Najveći udio ruskih rezervi, uglavnom dionica i drugih vrsta vrijednosnih papira u koje je uložila ruska Centralna banka, čuva se u depozitorijumu sa sjedištem u Briselu pod nazivom Euroclear.

Kada ta sredstva dosegnu svoje posljednje dane isplate, ili "sazru", bankarskim jezikom rečeno, pretvaraju se u gotovinu.

Lideri Grupe sedam (G7) složili su se na junskom samitu u Italiji da iskoriste kamate od ruske imovine zamrznute na Zapadu za osiguranje zajma Ukrajini od 50 milijardi dolara.

Bonus video: