Bohdan je nekad krao automobile, sada je u ukrajinskoj vojsci: "Služiću i promijeniću svoj život"

Prema novim pravilima, zatvorenici će biti oslobođeni preostale kazne ako pristanu da služe bez odsustva do kraja rata. Tada bi dobili uslovni otpust

11704 pregleda 59 reakcija 3 komentar(a)
Bohdan Filonenko, Foto: Reuters
Bohdan Filonenko, Foto: Reuters

Bivši kradljivac automobila Bohdan Filonenko imao je jednostavan odgovor za druge zatvorenike koji su kritikovali njegovu odluku da se pridruži ukrajinskoj vojsci, piše danas agencija Rojters.

"Ne idem da umrem", prisjećao se kako im je rekao. "Služiću i promijeniću svoj život."

Filonenko (32) je među hiljadama ukrajinskih zatvorenika koji su se prijavili po novom zakonu koji im daje amnestiju u zamenu za služenje vojske.

Kijev se mučio da regrutuje dovoljno vojnika da se odbrani od invazije Moskve u punom obimu, koja ulazi u svoj 30. mjesec i ne pokazuje znake kraja.

Pored revidiranja nacrta, vlasti su se udvarale i osuđenicima poput Filonenka, koji sada trenira u 57. motorizovanoj pješadijskoj brigadi koja jača svoje redove motivisanim ljudima.

Pripadnici 57. motorizovane pješadijske brigade
Pripadnici 57. motorizovane pješadijske brigadefoto: Reuters

Filonenko i drugi koje je Rojters intervjuisao tokom treninga u sjeveroistočnom regionu Harkova rekli su da su iskoristili priliku da se bore.

Pavlo, koji je dao samo svoje ime, preostalo je još godinu dana zatvora za napad, ali se prijavio dan nakon što je novi zakon usvojen u maju.

"Zašto bi neki stranci dolazili u moju zemlju i uništavali moju zemlju?, upitao je 46-godišnji vođa odreda čeličnih očiju, koji je već ranjen u nogu nakon što je ruski dron bacio eksploziv blizu njega, piše Rojters.

Prema novim pravilima, zatvorenici će biti oslobođeni preostale kazne ako pristanu da služe bez odsustva do kraja rata.

Tada bi dobili uslovni otpust.

Više od 3.000 bivših zatvorenika pridružilo se raznim vojnim jedinicama, saopštilo je ranije ovog mjeseca Generalno tužilaštvo.

Ministar pravde Denis Maliuska rekao je u maju da bi do 20.000 moglo da ima pravo.

Onima koji su osuđeni za određena krivična djela, kao što su ubistvo dvije ili više osoba i seksualni zločini, zabranjeno je služenje.

Filonenko je rekao da se osjećao motivisano nakon što je čuo za masakrirane civile nakon ruske okupacije dva predgrađa Kijeva početkom rata.

Bohdan Filonenko
Bohdan Filonenkofoto: Reuters

Držeći svoju automatsku pušku unutar zgrade na poligonu, blistao je prisjećajući se ponosa svoje majke. Rekao je da ona nije vjerovala da će on moći da napusti zatvor da bi se pridružio vojsci.

"Kada sam je konačno nazvao i poslao joj par fotografija, mami je postalo lakše na duši", rekao je Filonenko.

Bonus video: