Ukrajinski zvaničnici: U ruskom granatiranju i napadima bespilotnih letjelica ubijeno više civila

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je uputio apel saveznicima da dopuste korištenje oružja, koje je Ukrajini dostavio Zapad, za napade na vojne ciljeve unutar Rusije

5104 pregleda 0 komentar(a)
Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Harkov, Foto: Reuters
Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Harkov, Foto: Reuters

U ruskom granatiranju i napadima bespilotnih letjelica ubijeno je više ukrajinskih civila, objavili su 1. avgusta ukrajinski zvaničnici.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je uputio apel saveznicima da dopuste korištenje oružja, koje je Ukrajini dostavio Zapad, za napade na vojne ciljeve unutar Rusije.

U intervjuu za francuske medije rekao je da je najvažnije da joj saveznici dopuste Ukrajini da koristi raketne sisteme dugog dometa za uništavanje vojnih ciljeva dublje unutar ruske teritorije.

"Nadamo se svim srcem. Nažalost, naši partneri se toga boje, ali moraju shvatiti da živimo i da se borimo", kazao je Zelenski, navodeći da je nedostatak dopuštenja za napad na ciljeve unutar Rusije jedan od glavnih razloga zašto su ruske snage nastavile napredovanje u istočnoj Ukrajini.

Takođe je rekao da ukrajinske snage trebaju više zapadnog oružja kako bi bile spremne zamijeniti ono kojim su se do sada borili.

"Potrebni su nam dodatni resursi za protivvazdušnu odbranu, kako bismo spriječili njihove avione da udare na našu teritoriju. Teško je boriti se s njima u vazduhu. To je činjenica. Njihova flota je veća od naše", rekao je Zelenski.

U istočnoj regiji Donjeck, 1. augusta ubijen je jedan civil, a deset ih je ranjeno u ruskom napadu u Marinivki, potvrdio je regionalni guverner Vadim Filaškin.

Lokalna policija navela je da je u napadu dronom, u istom mjestu, ubijen vozač traktora.

U Hanivki, u blizini grada Pokrovsk, ranjene su tri osobe, uključujući trogodišnju i 15-godišnju djevojčicu.

U južnoj regiji Herson ruska artiljerija gađala je 20 naselja s druge strane rijeke Dnjepar, izvijestio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, ističući da je jedna osoba poginula, a deset ih je ranjeno.

U sjeveroistočnoj regiji Harkov u granatiranju je ubijena 38-godišnja žena i ranjen desetogodišnjeg dječaka, objavio je regionalni guverner Oleh Synjehubov na Telegramu.

U južnom gradu Nikopolju u ruskom granatiranju 1. avgusta ubijena je 72-godišnja žena i njena 40-godišnja kćerka, izvijestio je guverner regije Dnjepropetrovsk Serhij Lisak.

Bonus video: