Oslobođeni ruski aktivisti obećavaju da će nastaviti sa borbom za slobodnu Rusiju

Kara-Murza je rekao da je razlika između diktatura i demokratija u tome što je u demokratiji ljudski život svijet

11124 pregleda 7 komentar(a)
Oslobođeni ruski aktivisti: Vladimir Kara-Murza, Andrei Pivovarov i Ilja Jašin na konferenciji za novinare u Bonu, Foto: Reuters
Oslobođeni ruski aktivisti: Vladimir Kara-Murza, Andrei Pivovarov i Ilja Jašin na konferenciji za novinare u Bonu, Foto: Reuters

Trojica ruskih aktivista koji su oslobođeni u razmjeni zarobljenika između Rusije i zapadnih zemalja zahvalili su svima koji su pomogli u njihovom oslobađanju i upozorili da ne treba vjerovati da svi Rusi podržavaju invaziju Kremlja na Ukrajinu

Vladimir Kara-Murza, Andrej Pivovarov i Ilja Jašin, koji su bili zatvoreni u Rusiji jer su se protivili ratu govorili su danas na konferenciji za novinare u njemačkom Bonu dan nakon oslobađanja.

Kara-Murza, koji ima rusko-britansko državljanstvo, rekao je da je u razmjeni zarobljenika spašeno 16 života, uključujući američke državljane Alsu Kurmaševu, Evana Gerškoviča i Pola Vilana, koji su juče stigli u Sjedinjene Države kako bi se ponovo ujedinili sa svojim porodicama.

Kara-Murza je rekao da je razlika između diktatura i demokratija u tome što je u demokratiji ljudski život svijet. Takođe je pozvao svijet da pravi razliku između ruskog naroda i njegovog predsjednika.

"Mnogo je ljudi u Rusiji koji su protiv rata, koji ne vjeruju propagandi Kremlja,” rekao je kritičar Kremlja, koji je služio 25-godišnju zatvorsku kaznu u teškim uslovima, uključujući mjesece u samici, sve do oslobađanja.

Pivovarov je takođe zahvalio svima koji su pomogli u omogućavanju razmjene i upozorio da ruski narod ne treba povezivati sa politikom vlade. Rekao je da je njegov zadatak, ali i zadatak ostalih oslobođenih disidenata da rade na tome da Rusiju učine "slobodnom i demokratskom".

Jašin je izrazio drugačiji stav, rekavši da je ogorčen zbog deportacije i da je, nakon što je sletio u Tursku, izrazio svoju želju da se vrati u Rusiju.

"Nisam dao pristanak da me pošalju van Rusije", rekao je novinarima. "Ono što se dogodilo 1. avgusta nije razmjena. Ovo je moje protjerivanje iz Rusije protiv moje volje. Moja prva želja u Ankari bila je da kupim kartu i vratim se u Rusiju."

No, rekao je da mu je službenik FSB-a rekao da će mu, ako se vrati u Rusiju, "završiti kao Navaljniji", misleći na opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je umro u ruskom zatvoru u februaru.

Rekao je da mu je takođe rečeno da više neće biti razmjene zatvorenika ako se vrati.

Opisujući sebe kao "ruskog patriotu”, Jašin je rekao da će nastaviti svoju političku aktivnost i rad za slobodnu Rusiju.

Jašin je također priznao da razmjena zarobljenika predstavlja "tešku dilemu", dodajući da ona "ohrabruje ruskog predsjednika Vladimira Putina da uzme više talaca".

Ali Pivovarov je rekao da je zamjena zarobljenika spasila one koji su pušteni od smrti, dok je Kara-Murza rekao da je do 1. avgusta bio siguran da će umrijeti u ruskom zatvoru. Dodao je da zna da će se jednog dana vratiti u Rusiju i da će doći dan kada će Rusija biti slobodna.

Bonus video: