Zelenski: Ukrajina dobila prve borbene avione F-16 sa zapada, još ih nema dovoljno

Avioni proizvedeni u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), smatraju se ključnim na širokoj listi vojne opreme koju je Ukrajina zatražila od svojih saveznika, u pokušaju da odbije napredovanje ruskih snaga na svom tlu

13948 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski na neutvrđenoj lokaciji, Foto: Reuters
Zelenski na neutvrđenoj lokaciji, Foto: Reuters

Ukrajina je dobila prve borbene avione F-16 sa zapada, na koje se čekalo više od dvije godine, izjavio je danas predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski, ali je dodao da ih još nema dovoljno.

Od početka ruske invazije u februaru 2022, Kijev je tražio isporuku F-16 u nadi da će okončati rusku dominaciju u vazduhu i bolje zaštititi svoje gradove i vojnike od neprekidnog ruskog bombardovanja.

Avioni proizvedeni u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), smatraju se ključnim na širokoj listi vojne opreme koju je Ukrajina zatražila od svojih saveznika, u pokušaju da odbije napredovanje ruskih snaga na svom tlu.

"Održali smo stotine sastanaka i pregovora" sa saveznicima da nabavimo ove avione i ojačamo protivvazdušnu odbranu zemlje i često smo čuli riječi "nemoguće je" kao odgovor, rekao je Zelenski novinarima na neutvrđenoj lokaciji gdje se sada nalaze ti avioni u Ukrajini.

Zelenski nije otkrio broj dobijenih aviona, ali je rekao da ih nema dovoljno, kao i da nema dovoljno ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja obučenih na Zapadu da lete i održavaju takve letjelice. Novinari AFP su tokom ceremonije prijema aviona vidjeli najmanje dva aviona F-16 kako lete iznad tog mjesta.

Sredinom maja, Zelenski je u intervjuu za AFP rekao da je Ukrajini potrebno od 120 do 130 takvih aviona da bi se postigao paritet sa ruskom avijacijom.

Bonus video: