Kako su djeca oslobođenih špijuna na letu za Moskvu saznala da su Rusi

Majer je prijateljima rekla da je porodica napustila svoju domovinu Argentinu kako bi izbjegla ulični kriminal. Kod kuće su govorili španski; djeca su pohađala međunarodnu školu u Ljubljani, gdje su pratili časove na engleskom

19590 pregleda 9 komentar(a)
Porodica Dolcev dolazi na aerodrom Vnukovo, Foto: REUTERS
Porodica Dolcev dolazi na aerodrom Vnukovo, Foto: REUTERS

Ruski vladin avion koji je u četvrtak sletio u Moskvu iz Ankare prevozio je špijune, atentatore i kriminalce, koji su činili polovinu najveće razmjene zarobljenika od Hladnog rata.

Ali među prvima koji su sišli niz stepenice na pistu, gdje ih je čekao predsjednik Vladimir Putin da ih pozdravi, bila su dva djeteta, zbunjeno gledajući razrogačenih očiju.

Sofija (11 godina) i Danijel (8 godina) rođeni su u Argentini. Kasnije su se preselili sa svojim roditeljima, Marijom Majer i Ludvigom Gišom, u Sloveniju, gdje je Majer vodila onlajn umjetničku galeriju, a Giš je osnovao IT kompaniju.

Majer je prijateljima rekla da je porodica napustila svoju domovinu Argentinu kako bi izbjegla ulični kriminal. Kod kuće su govorili španski; djeca su pohađala međunarodnu školu u Ljubljani, gdje su pratili časove na engleskom.

Sada su se Sofija i Danijel našli na crvenom tepihu na moskovskom aerodromu Vnukovo, sa počasnom vojnom stražom sa obje strane, i licem u lice sa Putinom. Ruski predsjednik je Sofiji uručio buket cvijeća. "Buenas noches", rekao je djetetu, sa osmijehom.

Kasnije je Putinov portparol Dmitrij Peskov objasnio da su roditelji svojoj djeci prvi put rekli da zapravo nisu Argentinci tek na avionu iz Ankare za Moskvu. Marija i Ludvig su bili pseudonimi; njihova prava imena su bila Ana Dulceva i Artem Dulcev, i bili su duboko skriveni "ilegalci" iz ruske obavještajne službe SVR, piše Gardijan.

Par je uhapšen u decembru 2022. godine, kada je njihov dom u mirnom predgrađu Ljubljane pretražila naoružana policija nakon dojave savezne obavještajne službe. Nakon hapšenja njihovih roditelja, Sofija i Danijel su smješteni u hraniteljsku porodicu, i nisu se ponovo sastali sa njima sve do razmjene u četvrtak.

Kada je Gardijan prošle godine posjetio Sloveniju kako bi izvještavao o slučaju, nijedan od prijatelja porodice nije vjerovao da bi pristojan, običan par sa dvoje djece mogao zaista da krije tako dramatičnu tajnu.

Jedan komšija je tvrdio da su sve izmislili lažljivi novinari; jedan prijatelj je rekao da je Majer, koju je Putin zagrlio kad je sišla s aviona u četvrtak, bila "siva mišica" i očigledno nije bila špijun.

Otkrovenja na trosatnom letu za Moskvu morala da su bila teška za shvatiti: Sofija i Danijel nisu govorili ni riječ ruskog i nisu znali ništa o zemlji. Sada su letjeli tamo da žive, možda zauvijek.

Nakon što su ušli u aerodromsku zgradu, pitali su roditelje ko je bio čovjek koji im je na pisti uručio cvijeće. "Nisu čak ni znali ko je Putin", rekao je Peskov.

Ilegalci su najcjenjeniji ruski špijuni, obučavani godinama da oponašaju jezik i manire stranaca, a zatim poslati u inostranstvo na misije koje mogu trajati decenijama. Svako špijuniranje uključuje obmanu, ali biti ilegalac uključuje posebno intimno laganje, pri čemu operativci moraju lagati sve oko sebe godinama, uključujući i vlastitu djecu.

U posljednje vrijeme, ilegalci su postali ključni dio propagande Putinovog režima, sa hagiografskim televizijskim dokumentarcima, pažljivo montiranim knjigama koje prenose njihove patriotske podvige, pa čak i statuama nekih najpoznatijih koje se pojavljuju u raznim ruskim gradovima. Ovo stvaranje mita prekriva traumu koja je neodvojiva od ovog posla, predstavljajući ga umjesto toga kao slavnu žrtvu za dobrobit domovine.

Peskov je objasnio potresne vijesti koje su Dulcevi prenijeli svojoj djeci u avionu kao neizbježan dio života ilegalaca.

Dulcevi su samo posljednji u dugom nizu sovjetskih i ruskih ilegalaca u stogodišnjoj istoriji programa koji su prošli kroz neuredan i bolan proces otkrivanja svojoj djeci da je cijelo njihovo djetinjstvo bila laž.

U slučaju Kanađana Tima i Aleksa Foleja, prvi put su saznali da su njihovi roditelji, Don i En, zapravo Andrej i Elena iz Sibira kada je FBI pokucao na njihovu vrata njihove kuće u Kembridžu, Masačusets, na Timov 20. rođendan 2010. godine.

'Djeca nisu ni znala ko je Putin': Ruski predsjednik dočekuje špijune
"Djeca nisu ni znala ko je Putin": Ruski predsjednik dočekuje špijunefoto: REUTERS

Tek kada je stigao u Moskvu i vidio stare fotografije svojih roditelja u uniformama KGB-a, konačno je shvatio, rekao je Aleks Gardijanu 2016. godine. Braći je oduzeto kanadsko državljanstvo i dobili su ruske pasoše i nova prezimena. "Što se tiče porodice i održavanja cijele ove stvari na okupu, zaista ne ide dobro kada odaberete ovakav put", rekao je Tim.

Glavno pitanje za sve ilegalce koji su imali djecu bilo je kada, ako ikada, bi trebalo otkriti istinu. To učiniti dok su u inostranstvu predstavljalo je ogroman operativni rizik. Šta ako djeca nešto slučajno otkriju prijateljima ili učiteljima? Mnogi ilegalci, poput Dulcevih, otkrili su svoj identitet djeci tek kada su se već vraćali kući na kraju svojih misija.

Dosije u arhivu KGB-ovih dokumenata krijumčarenih iz Rusije opisao je slučaj ilegalnog para koji je priznao istinu već u vozu iz Istočnog Berlina za Moskvu, na kraju dugog zadatka na zapadu. "Dječak je počeo da plače legao na krevet, ponavljajući isto: da želi kući i da neće ići nigdje drugdje", zabilježeno je u dosijeu.

U rijetkom iskrenom priznanju, Vladimir Krjučkov, koji je 1974. godine postavljen za šefa KGB-ove direkcije za inostranu obavještajnu službu, priznao je da život ilegalca često vodi do "tužnih porodičnih situacija... i ponekad nepomirljive mržnje".

Sofija i Danijel su možda dovoljno mladi da se mogu prilagoditi svom novom životu u Rusiji, ali to neće biti lako i malo je vjerovatno da će ikada više vidjeti ikoga od svojih prijatelja iz Ljubljane. Već sada, njihova izokrenuta porodična situacija se u Moskvi predstavlja kao nešto na što treba biti ponosan - dokaz koliko daleko ruski operativci mogu ići u ime patriotizma.

"Tako sam zahvalna našoj zemlji i tako zahvalna Vladimiru Vladimiroviču Putinu", rekla je Dulceva, dok se cijela porodica pojavila na ruskoj televiziji u ponedjeljak, šetajući po terenima sjedišta SVR u predgrađu Moskve.

Bio je Danijelov deveti rođendan, a reporter mu je dao igračku Čeburašku iz sovjetskog crtanog filma i pitao da li su naučili neke ruske fraze. Njihovi roditelji su gledali, osmjehujući se, očigledno neuznemireni što pokazuju svoju djecu na televiziji.

Reporter je uvjeravao gledaoce da je špijunaža koju su Dulcevi obavljali tokom svojih godina prikrivenih aktivnosti bila itekako vrijedna sve te obmane: "Oni su vrhunski profesionalci koji su posvetili cijeli svoj život domovini, žrtvujući se na načine koje obični ljudi nikada ne bi mogli razumjeti. Odgajali su svoju djecu kao katolike koji govore španski. Sada će morati da ih uče šta je boršč".

Bonus video: