Hiljade tadžikistanskih radnika deportovane iz Rusije poslije napada u koncertnoj hali u Moskvi

Mnogi migrantski radnici iz Tadžikistana i iz drugih država centralne Azije odlaze svojevoljno iz Rusije, u strahu od povećane ksenofobije i ograničenja unutar Rusije i putovanja u tu zemlju

15542 pregleda 3 komentar(a)
Krokus dvorana (Ilustracija), Foto: Reuters
Krokus dvorana (Ilustracija), Foto: Reuters

Hiljade Tadžikistanca deportovane su iz Rusije u prvoj polovini godine, a egzodus se ubrzao pošto su vlasti počele da sprovode sveobuhvatne provjere imigranata posle martovskog napada – za koji su između ostalih osumnjičena četiri državljana Tadžikistana – u koncertnoj dvorani blizu Moskve u kojem su poginule 144 osobe.

Tadžikistanska ministarka za rad, migracije i zapošljavanje Gulnora Hasanzoda rekla je u utorak da je Rusija deportovala više od 17.000 državljana Tadžikistana u prvih šest mjeseci 2024. godine, preneo je Tadžikistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Mnogi migrantski radnici iz Tadžikistana i iz drugih država centralne Azije odlaze svojevoljno iz Rusije, u strahu od povećane ksenofobije i ograničenja unutar Rusije i putovanja u tu zemlju.

"S obzirom na događaje od kraja marta, na granici i unutar Rusije se stalno i intenzivno vrše inspekcije i racije, a građani se iz različitih razloga vraćaju s teritorije te zemlje zbog ranije počinjenih prekršaja, nepoštovanje imigracionog zakona, nedostatak znanja jezika", rekla je Hasanzoda.

U Rusiji rade milioni migrantskih radnika iz centralne Azije, koji su zaposleni u raznim sektorima, uključujući građevinarstvo, čišćenje ulica, maloprodaju i ugostiteljstvo.

Hasanzoda je rekla da podaci sveukupno pokazuju da je emigracija radne snage iz Tadžikistana smanjena za 16 odsto u prvih šest mjeseci ove godine.

Šarofidin Hodžaev, stanovnik Dušanbea koji je među Tadžikistancima koji su poslati kući pošto je stigao na moskovski aerodrom ranije ove godine, rekao je da su uslovi nepogodni za ljude koji samo pokušavaju da zarade novac za svoje porodice.

"Ne daju vam potrebna dokumenta na vrijeme, a onda vas istovremeno protjeraju jer ih nemate. Imali dokumente ili ne, zadaju vam probleme", rekao je on za RSE.

Prošlog mjeseca, usred izvještaja o stotinama tadžikistanskih migranata zaglavljenih na ruskim aerodromima, direktor Tadžikistanske agencije za civilno vazduhoplovstvo Habibulo Nazarzoda rekao je novinarima da je oko 3.400 tadžikistanskih migranatskih radnika vraćeno s ruskih aerodroma u prethodnih šest mjeseci.

Nazarzoda je takođe naveo navodne probleme sa dokumentacijom kao glavni faktor koji stoji iza sprečavanja ulaska državljana Tadžikistana u Rusiju.

Zvaničnici u Tadžikistanu i Kirgistanu su u aprilu savjetovali svojim građanima da se uzdrže od putovanja u Rusiju zbog povećanog pritiska sa kojim se suočavaju migrantski radnici iz centralne Azije posle napada na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u martu.

Ruski poslanici su prošlog mjeseca odobrili nekoliko zakona koji dramatično ograničavaju prava migranatskih radnika.

Bonus video: