Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je spriječeno ukrajinsko napredovanje u Kursku

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti te zemlje Dmitrij Medvedev pozvao je ruske trupe da se probiju dublje u Ukrajinu nakon što je Moskva saopštila kako je presrela ukrajinske dronove i rakete koji su ciljali na Kursku oblast

6752 pregleda 5 komentar(a)
Oštećeni objekti u Kursku: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters
Oštećeni objekti u Kursku: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njegove snage spriječile ukrajinsko napredovanje u regionu Kursk, javile su danas ruske novinske agencije, a prenosi agencija Rojters.

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti te zemlje Dmitrij Medvedev pozvao je ruske trupe da se probiju dublje u Ukrajinu nakon što je Moskva saopštila kako je presrela ukrajinske dronove i rakete koji su ciljali na Kursku oblast, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera ove ruske oblasti, 7. avgusta je proglasio vanredno stanje zbog ukrajinske kopnene ofanzive za koju Moskva kaže da je izvedena uz podršku tenkova, oklopnih vozila i artiljerije.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe danas navelo da je oborilo šest dronova i pet raketa iznad Kurske i 14 dronova iznad Belgorodske oblasti, prenosi RSE.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov objavio je danas na svom Telegram kanalu da je u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti u Rusiji poginuo muškarac, prenijela je agencija Rojters.

On je dodao da je ranjen još jedan civil.

Belgorod je tokom rata izložen čestim granatiranju i napadima bespilotnih letjelica iz Ukrajine. Nalazi se pored Kurske oblasti.

Medvedev je, komentarišući ukrajinski upad u Kursku oblast, rekao da bi Moskva trebalo da cilja dalje od osiguravanja teritorija koje Rusija smatra svojima te je pozvao na dalje napredovanje u ukrajinskoj Odeškoj, Harkovskoj, Dnjipropetrovskoj, Mikolajivskoj i Kijevskoj oblasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je optužio Kijev da ispaljuje rakete na civilne i stambene ciljeve u regiji, dok su ruski proratni blogeri izvijestili da su ukrajinske snage zauzele nekoliko sela dok su napredovale na ruskoj teritoriji.

Putin je govoreći tokom prenosa sjednice vlade 7. avgusta, rekao da je ukrajinska vojna operacija "još jedna provokacija velikih razmjera".

Načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, rekao je Putinu da su ruske snage zaustavile napredovanje do 1.000 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali prijavljeni upad u Kursk, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 7. avgusta rekao da je važno nastaviti uništavati neprijatelja "precizno koliko naši vojnici znaju i jednako učinkovito koliko to daje rezultate".

"Što je veći pritisak na Rusiju, i mir je bliži" , rekao je. "Pravedan mir kroz pravednu silu. Zahvaljujem svima koji to obezbjeđuju."

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je za Ukrajinski servis Radija Slobodna Europa da, iako EU ne komentariše operacije na bojnom polju, vjeruje da "Ukrajina ima zakonsko pravo braniti se, uključujući i udare na agresora na svom teritoriju".

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da je na Ukrajini da odgovori na pitanja o njenim operacijama i dodao kako se "ništa nije promijenilo" u vezi s politikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koja zabranjuje udare unutar Rusije koristeći oružje koje su isporučile SAD, osim protiv "neposredne prijetnje samo preko granice".

Portpaol američkoj Stejt dipartmenta Metju Miler potvrdio je 7. avgusta da se politika Vašingtona o korištenju američkog oružja od strane Ukrajine preko granice ili protiv ruskih vojnih objekata nije promijenila.

"Radnje koje se odvijaju ne predstavljaju kršenje naše politike", dodao je Miler.

Bonus video: