Belostocki: Ruske snage se bore da spriječe Ukrajince da napreduju u Kursku, neprijatelj se povlači

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali obim operacije. Ako bude potvrđen, ovo bi bio možda najveći ukrajinski napad otkako je Rusija pokrenula rat u februaru 2022. godine

5404 pregleda 6 komentar(a)
Oštećena kuča u Kursku: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters
Oštećena kuča u Kursku: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters

Zamjenik guvernera Kurske oblasti Andrej Belostocki izjavio je danas da se ruske snage bore da spriječe Ukrajince da napreduju dalje u tom regionu gdje su ukrajinske snage izvršile značajan upad ove nedelje.

"Neprijatelj nije napredovao ni metar, naprotiv, povlači se. Neprijateljska tehnika i borbene snage se aktivno uništavaju. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti neprijatelj biti zaustavljen", rekao je Belostocki, prenijela je državna novinska agencija RIA-Novosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je opisao upad kao "veliku provokaciju".

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali obim operacije. Ako bude potvrđen, ovo bi bio možda najveći ukrajinski napad otkako je Rusija pokrenula rat u februaru 2022. godine.

Putin se sastao sa svojim najvišim zvaničnicima odbrane i bezbjednosti kako bi razgovarali o, kako je rekao, "neselektivnom granatiranju civilnih zgrada, stambenih kuća, ambulantnih vozila različitim vrstama oružja". On je naložio Kabinetu da koordinira pomoć Kurskom regionu.

Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov rekao je Putinu na sastanku putem video-linka da je u borbi poginulo oko 100 ukrajinskih vojnika, a da je više od 200 ranjeno.

U ukrajinskom granatiranju su u međuvremenu poginule najmanje dvije osobe, bolničar i vozač hitne pomoći, a ranjeno je još 24, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nije bilo moguće nezavisno provjeriti ruske tvrdnje.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, odbio je da komentariše operaciju i rekao da je administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena kontaktirala sa ukrajinskom stranom kako bi bolje razumjela šta se dogodilo.

Granica Kurskog regiona sa Ukrajinom duga je 245 kilometara, što omogućava diverzantskim grupama da pokrenu brze upade i zauzmu dio terena prije nego što Rusija brzo rasporedi svoja pojačanja.

Cilj Kijeva bi mogao biti da povuče ruske rezerve u to područje, potencijalno oslabivši ofanzivne operacije Moskve u nekoliko djelova ukrajinskog istočnog regiona Donjecka, gdje su ruske snage pojačale napade i postepeno napreduju.

Operacija bi mogla da podigne moral ukrajinskih vojnika u vrijeme kada se kijevske snage suočavaju sa nemilosrdnim ruskim napadima i očekuje se da će se suočiti sa još više u narednim nedjeljama.

Bonus video: