Planirao da izazove krvoproliće

Tinejdžer inspirisan Islamskom državom htio da izvede samoubilački napad na koncertu Tejlor Svift u Beču

27344 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Na stadionu Ernst Hapel trebalo je da budu održana tri koncerta Tejlor Svift, Foto: Rojters
Na stadionu Ernst Hapel trebalo je da budu održana tri koncerta Tejlor Svift, Foto: Rojters

Austrijski tinejdžer uhapšen zbog navodne zavjere za napad na koncert Tejlor Svift planirao je da izvede samoubilački napad koji bi izavao krvoproliće i zakleo se na lojalnost Islamskoj državi (ID), saopštile su juče vlasti.

Devetnaestogodišnjak, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, potpuno je priznao krivicu u pritvoru, rekao je na konferenciji za novinare Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbjednost Austrije.

On se na internetu zakleo na vjernost vođi grupe ID i imao je hemikalije, mačete i tehničke uređaje u svom domu u gradu Ternic, u pripremi za napad, dodao je Ruf.

Osumnjičeni, čije ime nije objavljeno u skladu s austrijskim pravilima o privatnosti, planirao je smrtonosni napad među oko 20.000 “sviftija”, fanova američke pop pjevačice, koji je trebalo da se okupe ispred stadiona Ernst Hapel, rekao je šef nacionalne obavještajne službe Omar Haidžavi-Pirhner.

“Želio je da izvede napad na prostoru izvan stadiona, da ubije što više ljudi noževima ili čak eksplozivnim uređajima koje je napravio”, dodao je.

Makedonski portal “360 stepeni” je objavio da je u pitanju Beran Aliji, porijeklom iz Gostivara.

“Glavni počinilac je priznao da je trebalo da izvede samoubilački napad s dvojicom saučesnika”, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

“Osumnjičeni su zapravo imali vrlo specifične i detaljne planove... da ostave krvoproliće za sobom.”

blast u Beču u kojoj je živio glavni osumnjičeni
blast u Beču u kojoj je živio glavni osumnjičenifoto: Reuters

Drugog osumnjičenog, 17-godišnjeg austrijskog državljanina čiji su roditelji iz Turske i Hrvatske, uhapsile su specijalne policijske snage kod stadiona gdje je trebalo da se koncerti održe u četvrtak, petak i u subotu.

On se prije nekoliko dana zaposlio u firmi koja pruža usluge na mjestu održavanja koncerata, prema riječima bezbjednosnih zvaničnika.

U vezi s neuspjelom zavjerom uhapšen je i jedan 15-godišnjak.

Vlasti su za glavnog osumnjičenog kazale da se sam radikalizovao, promijenio izgled prilagodivši ga pravilima ID i dijelio islamističku propagandu na internetu. On je napustio posao 25. jula rekavši ljudima da ima “velike planove”, rekao je Ruf.

Jedan komšija je za austrijsku televiziju Puls24 rekao da je bio povučen i da je pustio “talibansku bradu”.

Organizator događaja Barracuda Music saopštio je da je otkazao tri koncerta Tejlor Svift u Beču u koordinaciji s njenim menadžment timom. Svi su bili rasprodati i trebalo je da se održe pred 65.000 gledalaca.

Osumnjičeni se sam radikalizovao, promijenio izgled prilagodivši ga pravilima ID i dijelio islamističku propagandu na internetu

Obožavaoci, od kojih su mnogi dugo putovali do Beča, izrazili su i nezadovoljstvo i razumijevanje.

“To je srceparajuće, frustrirajuće. Ali na kraju, pretpostavljam da je to zbog bezbjednosti svih”, rekao je Mark del Rosario, koji je doletio s Filipina da vidi popularnu pjevačicu.

Neki obožavaci su molili organizatore da odgode koncert umjesto da ga potpuno otkažu. Promoteri su rekli da će vratiti novac za karte.

Fanovi Tejlor Svift su izrazili i nezadovoljstvo i razumijevanje
Fanovi Tejlor Svift su izrazili i nezadovoljstvo i razumijevanjefoto: Reuters

Američki mediji su objavili da su austrijske vlasti od američkih obavještajaca dobile informaciju o prijetnji napadom.

Američka TV mreža ABC je objavila da se najmanje jedan od osumnjičenih u junu na Telegramu zakleo na vjernost ISIS-K, obnovljenom ogranku ID-a, iako je zavjera inspirisana tom grupom, a ne direktno usmjeravana od njenih operativaca.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je rekao da su u istrazi pomogle strane obavještajne službe, jer austrijski zakon ne dozvoljava praćenje aplikacija za slanje poruka.

Organizator događaja Live Nation pozvao je fanove grupe “Koldplej”, koja bi trebalo da nastupi na istom stadionu 21. avgusta, da ostanu mirni i saopštio da je u kontaktu s vlastima. Nije komentarisao da li će koncert biti održan.

Britanska policija je juče saopštila da ništa ne ukazuje na to da će planirani napad u Beču uticati na nastupe Tejlor Svift na Vembliju u Londonu sljedeće sedmice.

“Koncerti su često omiljena meta islamističkih napadača, veliki koncerti”, rekao je Karner, i podsjetio na napad na parisku dvoranu Bataklan 2015. i bombaški napad u Mančester areni 2017. gdje je nastupala američka pop zvijezda Arijana Grande.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da se grad raduje ponovnom dolasku Tejlor Svift u Vembli Arenu, za pet najavljenih (i rasprodatih) koncerata. On je kazao da su glavni grad Britanije i policija naučili lekcije od napada u Mančester areni, kada je ubijeno 22 ljudi.

Prošle godine je osujećen plan troje osumnjičenih povezanih sa ID da napadnu gej paradu u Beču.

Koalicija na čelu sa SAD u velikoj mjeri je porazila ID prije nekoliko godina nakon što je uspostavila “kalifat” u velikim djelovima Iraka i Sirije, ali je ona uspjela da izvede nekoliko velikih napada dok pokušava da se obnovi.

Agencija Rojters piše da su austrijske vlasti preoblikovale nacionalnu bezbjednosnu obavještajnu službu nakon napada iz 2020. godine koji je izveo osuđeni džihadista u centru Beča, a u kojem je poginulo četvoro ljudi.

Bonus video: