Rusija proglasila vanredno stanje na 'federalnom nivou' u Kursku u jeku ukrajinskog upada

Od početka upada 6. avgusta, ukrajinske trupe su preuzele kontrolu nad oko 600 kvadratnih kilometara teritorije i više od dvadesetak naselja, prema lokalnim zvaničnicima, proratnim blogerima i obavještajnim izvještajima otvorenog koda

12050 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je proglasila vanredno stanje na "federalnom nivou" u regionu Kursk, lokaciji četvorodnevnog upada ukrajinskih snaga. Saopštenje je došlo nekoliko sati nakon ukrajinskog vojnog udara na tamošnji aerodrom.

Kao odgovor na upad, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da prebacuje dodatne snage u region, uključujući višecijevne raketne sisteme Grad, artiljeriju i tenkove, prenio je Interfaks, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Državni mediji brzo su izvještavali o premještanju trupa u Kursk, uključujući video snimak ruske vojske u pokretu, a veći dio je ponovo objavljen na društvenim mrežama.

Prekogranična akcija u ruskoj oblasti Kursk opisana je kao najveći napad na rusko tlo od kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju svoje zemlje na Ukrajinu u februaru 2022.

Mnogo toga ostaje nejasno, uključujući broj ukrajinskih vojnika koji učestvuju, iako ruska vojska tvrdi da uključuje oko 1.000 vojnika i više od dvije desetine oklopnih vozila i tenkova.

Od početka upada 6. avgusta, ukrajinske trupe su preuzele kontrolu nad oko 600 kvadratnih kilometara teritorije i više od dvadesetak naselja, prema lokalnim zvaničnicima, proratnim blogerima i obavještajnim izvještajima otvorenog koda.

Ukrajinski zvaničnici nisu zvanično potvrdili operaciju, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju 8. avgusta rekao da Rusija treba da "ojseti" posljedice svoje invazije.

"Rusija je donijela rat na našu zemlju i treba da osjeti šta je uradila", rekao je Zelenski, ne referišući se direktno na ofanzivu.

Ukrajinska vojska saopštila je da je preko noći pogodila aerodrom u regionu Lipeck na jugu Rusije, oštetivši zalihe vođenih bombi.

"Evidentirano je nekoliko izvora paljenja, izbio je veliki požar i primjećeno je više detonacija", saopštila je kijevska vojska u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ranije su zvanični ruski mediji, uključujući TASS, izvijestili o požaru na vojnom aerodromu u Lipeckoj oblasti, koja se nalazi zapadno od Kurske oblasti, gdje je upad u toku.

Bonus video: