Ukrajina tvrdi da je izvela amfibijski napad na Kinburnskoj prevlaci u Crnom moru i da je ubijeno oko 30 ruskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad odbijen, prenio je Interfaks

5210 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa snimka koji je objavio HUR, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa snimka koji je objavio HUR, Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajinske specijalne snage izvele su amfibijski napad na Kinburnskoj prevlaci koju je okupirala Rusija u Crnom moru, ubivši oko 30 ruskih vojnika i uništivši šest oklopnih vozila, saopštila je u petak ukrajinska vojna obavještajna služba.

Ruske snage na početku invazije na Ukrajinu zauzele su Kinburnsku prevlaku, koja se uvlači u Crno more sjeverozapadno od Krima, od početka invazije Moskve u punom obimu u februaru 2022.

Pozicioniranje ruske vojske na prevlaci smatra se jednim od razloga zašto Ukrajina ne može ponovo da otvori svoje luke Mikolajiv i Herson i da iz njih izvozi robu preko svog crnomorskog pomorskog koridora, navodi Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Kao rezultat racije na Kinburnskoj prevlaci koju su okupirali Rusi, uništeno je šest jedinica neprijateljskih oklopnih vozila i eliminisano oko tri desetine agresora", navodi se u saopštenju Glavnog obavještajnog direktorata (HUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane.

HUR je naveo da su tokom operacije ruska utvrđenja napadnuta na položajima tvrđave Kinburn, pomorskog terminala i spomenika Suvorovu. Na području potonjeg postavljena je zastava vojne obavještajne službe, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad odbijen, prenio je Interfaks.

"Saboteri od do 16 militanata na dva brza čamca, pod zaštitom dva čamca s vatrenom podrškom, pokušali su da iskrcaju trupe na obalu", saopštilo je rusko ministarstvo.

Ukrajinska grupa je pretrpjela prve gubitke blizu obale kada su ih raznijele mine, saopštilo je rusko ministarstvo, dodajući da je ostatak uništen vatrom iz malokalibarskog oružja.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je Ukrajina izgubila 12 vojnika i da su oba čamca uništena artiljerijskom vatrom i protivtenkovskim navođenim projektilima.

Bonus video: