Lukašenko: Bjeloruske protivvazdušne snage uništile mete, najvjerovatnije dronove iz Ukrajine

Lukašenko je rekao da je "desetak" meta narušilo bjeloruski vazdušni prostor u istočnom regionu Mogiljeva koji se graniči s Rusijom, zbog čega je Minsk stavio svoje vazduhoplovne snage i snage protivvazdušne odbrane u stanje visoke pripravnosti

11362 pregleda 3 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2024. 14:53h

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u subotu da su bjeloruske protivvazdušne snage uništile nekoliko meta iznad teritorije te zemlje lansiranih iz Ukrajine.

Bjeloruska novinska agencija Belta prenijela je da je Lukašenko rekao da je najvjerovatnije riječ o dronovima lansiranim iz Ukrajini, ne navodeći nikakve dokaze, prenio je Bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Ukrajina nije komentarisala Lukašenkovu izjavu.

Lukašenko je rekao da je "desetak" meta narušilo bjeloruski vazdušni prostor u istočnom regionu Mogiljeva koji se graniči s Rusijom, zbog čega je Minsk stavio svoje vazduhoplovne snage i snage protivvazdušne odbrane u stanje visoke pripravnosti.

On je dodao da su druge mete "prenesene" u Rusiju i kasnije uništene blizu ruskog grada Jaroslavlja.

Prethodno je u subotu rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage presrele šest dronova u Jaroslavskoj oblasti.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je da je "s obzirom na situaciju u Ukrajini i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga izdao je naređenje da se pojačaju trupe u taktičkim rejonima Gomel i Mozir kako bi se odgovorilo na takve provokacije".

"Snage za specijalne operacije, kopnene trupe i raketne snage, uključujući sisteme Polonez i Iskander, dobile su zadatak da se rasporede u određena područja", rekao je on.

Hrenin je rekao da je Bjelorusija narušavanje njenog vazdušnog prostora smatra provokacijom i da je " spremna da odgovori".

Bonus video: