Njemačka je izdala nalog za hapšenje ronioca zbog eksplozija na Sjevernom toku

Njemačko savezno tužilaštvo odbilo je da komentariše ovaj izvještaj, u kojem se navodi da je Njemačka u junu zatražila od Poljske da uhapsi tog čovjek

4247 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio dio tima koji je digao u vazduh gasovode Sjevernog toka, prenijela su tri njemačka medija.

Njemački istražitelji vjeruju da je taj čovjek, za kojeg je posljednje što se zna da je živio u Poljskoj, bio jedan od ronilaca koji su postavili eksplozivne naprave na gasovode koji vode iz Rusije ka Njemačkoj ispod Baltičkog mora u septembru 2022. godine, izvijestili su listovi SZ i Die Zeit zajedno sa emiterom ARD, pozivajući se na neimenovane izvore.

Njemačko savezno tužilaštvo odbilo je da komentariše ovaj izvještaj, u kojem se navodi da je Njemačka u junu zatražila od Poljske da uhapsi tog čovjeka.

Poljsko državno tužilaštvo nije imalo komentar na ovaj slučaj.

U srijedu je magazin Spiegel prenio da se vjeruje da je osumnjičeni od tada napustio Poljsku, pozivajući se na izvore iz oblasti bezbjednosti.

Drugi muškarac i žena – takođe ukrajinski instruktori ronjenja – identifikovani su u njemačkoj istrazi o sumnji na sabotažu, ali za njih do sada nisu izdati nalozi za hapšenje, navodi se u izvještaju SZ, Zeit i ARD.

I dalje ostaje misterija ko stoji iza eksplozija koje su uništile tri od četiri gasovoda, koji su postali simbol njemačke zavisnosti od gasa iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Rusija i Zapad međusobno su optuživali jedni druge za odgovornost, ali su obje strane negirale umiješanost.

Švedska istraga je pronašla tragove eksploziva na nekoliko predmeta izvučenih sa mjesta eksplozija, što je potvrdilo da su eksplozije bile namjerni akti.

U januaru 2023. godine, njemački tužioci su pretresli brod za koji se sumnja da je mogao biti korišćen za transport eksploziva i obavijestili UN da vjeruju da su obučeni ronioci mogli postaviti naprave na gasovode na dubini od oko 70 do 80 metara.

Bonus video: