Ukrajina dalje napredovala u Kursku, Putin optužuju Zapad za miješanje u napad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da snage Kijeva nastavljaju da osvajaju oblast u regionu Kursk i da su danas prešle još jedan do dva kilometra

10235 pregleda 16 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u regionu Kurska, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u regionu Kurska, Foto: Reuters

Ukrajina je danas saopštila da su njene snage napredovale dalje u ruskoj oblasti Kursk u najvećem stranom upadu u Rusiju od Drugog svjetskog rata, što predstavlja "dilemu" za predsjednika te zemlje Vladimira Putina, prema riječima američkog predsjedniku Džozefa Bajdena, prenosi agencija Rojters.

Hiljade ukrajinskih vojnika probilo je rusku granicu u ranim satima 6. avgusta u zapadni dio regiona Kursk, što je Putin nazvao velikom provokacijom koja ima za cilj da Ukrajina bude u boljoj poziciji u mogućim budućim pregovorima o prekidu vatre.

Ukrajina je "odrezala" dio ruskog pograničnog regiona Kursk, iako je Putin rekao da će ruska vojska istisnuti ukrajinske trupe, za više od nedjelju dana intenzivnih borbi do sada im to nije pošlo za rukom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da snage Kijeva nastavljaju da osvajaju oblast u regionu Kursk i da su danas prešle još jedan do dva kilometra.

"Nastavljamo dalje napredovanje u regionu Kursk“, napisao je Zelenski u izjavi za Telegram, "od jednog do dva kilometra u različitim oblastima od početka dana. I više od 100 ruskih ratnih zarobljenika u istom periodu", kazao je.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 117 ukrajinskih dronova oboreno na njenoj teritoriji tokom noći, uglavnom u regionima Kursk, Voronjež, Belgorod i Nižnji Novgorod.

Rečeno je da su rakete takođe oborene i da su bombarderi Suhoj Su-34 gađali ukrajinske položaje u regionu Kursk.

Kasnije je ministarstvo saopštilo da su ruske snage odbile seriju ukrajinskih napada unutar regiona Kursk, uključujući i Rusko Porečnoe 18 kilometara od granice, a proruski ratni blogeri rekli su da je front stabilizovan.

Ukrajinski napad dronovima uključivao je udare na četiri ruska vojna aerodroma u pokušaju da se potkopa sposobnost Rusije da napadne Ukrajinu tzv. klizećim bombama, rekao je ukrajinski bezbjednosni izvor Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman.

Ruska Nacionalna garda saopštila je da pojačava bezbjednost u nuklearnoj elektrani Kursk, koja se nalazi samo 35 kilometara od borbi.

Ukrajinski napad na rusku teritoriju dramatično je promijenio narativ oko dvije i po godine starog rata. Rusija je napredovala u istočnoj Ukrajini od neuspješne kontraofanzive Kijeva 2023.

Ali upad Ukrajine bez presedana takođe nosi velike rizike za Rusiju, Ukrajinu i Zapad, koji želi da izbjegne direktnu konfrontaciju između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD koji je pomogao da se Kijev naoruža protiv Moskve.

Bajden je rekao da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa Ukrajinom zbog upada, za koji je rekao da je "stvorio pravu dilemu" za Putina.

Bijela kuća je saopštila da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da SAD nisu bile umiješane. Ruski zvaničnici sugerišu da su zapadni podržavaoci Ukrajine morali znati za napad.

"Naravno da su umiješani“, rekla je ruska poslanica Marija Butina za Rojters.

"Još gore izgleda kad kažu da ništa ne znaju i svu odgovornost prebacuju na Ukrajinu", dodaje ona.

Rusija se brani

Ruska državna televizija saopštila je da ruske snage preokreću tok sukoba u Kursku, a prikazani su snimci uspješnih napada na ukrajinske položaje i dati širok izvještaji o evakuaciji ruskih civila iz granične zone.

Vrhovni komandant Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da je ruski grad Sudža, čvorište za pretovar ruskog prirodnog gasa koji u Evropu teče preko Ukrajine, u potpunosti pod kontrolom Ukrajine.

Dovodeći rat u Rusiju, Ukrajina je primorala skoro 200.000 Rusa da evakuišu pogranične oblasti u blizini mjesta gde je tokom Drugog svjetskog rata 1943. godine Crvena armija pobijedila nacističke snage u jednoj od najvećih tenkovskih bitaka ikada.

Putin je u ponedjeljak rekao da Ukrajina „uz pomoć svojih zapadnih gospodara“ ima za cilj da unapredi pregovaračku poziciju Kijeva uoči mogućih mirovnih pregovora.

Ali on je postavio pitanje kakvi bi pregovori mogli biti sa neprijateljem kojeg je optužio da neselektivno puca na ruske civile i nuklearna postrojenja.

Ruski zvaničnici kažu da Ukrajina pokušava da pokaže svojim zapadnim pristalicama da još uvijek može da izvede velike vojne operacije dok raste pritisak i na Kijev i na Moskvu da pristanu da razgovaraju o zaustavljanju sukoba, najvećeg u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Zelenski je rekao da upad ima za cilj da izvrši pritisak na ruske snage i „vrati pravdu“ nakon ruske invazije.

Ofanziva nosi rizik za Kijev: Ukrajina bi mogla da ostavi druge djelove fronta na domaćem tlu izložene tako što će snage posvetiti borbama na ruskoj suverenoj teritoriji.

Rusija kontroliše oko 18 odsto ukrajinske teritorije i u posljednje vrijeme postepeno napreduje.

Ruski vojni blogeri rekli su da očekuju da će Ukrajina u narednim danima učiniti barem još jedan veliki potez. U pograničnom ruskom regionu Belgorod, guverner Vjačeslav Gladkov proglasio je vanredno stanje širom regiona.

"Situacija je i dalje teška“, rekao je o situaciji u Kursku Jurij Podoljaka, uticajni proruski vojni bloger rođen u Ukrajini.

"Neprijatelj i dalje ima inicijativu, pa, iako polako, povećava svoje prisustvo u Kurskom regionu", rekao je Podoljak.

Bonus video: