Borelj: Napad na Kursk "ozbiljan udarac" za Putina

Dvije i po godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je povratio inicijativu slanjem trupa u ruski zapadni Kursk region 6. avgusta, tvrdeći da je ukrajinska vojska zauzela desetine naselja

8761 pregleda 113 reakcija 11 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki diplomata Evropske unije (EU) Žozep Borelj izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva na Kursk zadala "ozbiljan udarac" ratnom narativu ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenela je agencija AFP.

Borelj je, kako prenosi AFP, pozvao na ukidanje ograničenja za Kijev da koristi oružje koje je isporučeno sa Zapada unutar Rusije.

Komentari Žozepa Borelja uslijedili su dva dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio svoju molbu partnerskim zemljama da im dozvole da koriste oružje dugog dometa u napadu na Rusiju, kako bi zasutavili napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine.

U objavi na mreži Iks (bivšem Tviteru) nakon razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Borelj je ukrajinsku ofanzivu na Kursk opisao kao "ozbiljan udarac narativu ruskog predsjednika Putina".

On je ponovio da se zalaže za "ukidanje ograničenja za korišćenje sposobnosti protiv ruske vojske koja je uključena u agresiju na Ukrajinu, u skladu sa međunarodnim pravom".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost tvrdi da bi to "pojačalo samoodbranu Ukrajine", spasilo živote i unaprijedilo mirovne napore.

Borelj je rekao da će to pitanje biti na dnevnom redu sastanaka ministara spoljnih poslova i odbrane EU koji će se održati 29. i 30. avgusta u Briselu, u prisustvu Kulebe.

Dvije i po godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je povratio inicijativu slanjem trupa u ruski zapadni Kursk region 6. avgusta, tvrdeći da je ukrajinska vojska zauzela desetine naselja.

Epicentar sukoba, međutim, piše AFP, ostaje istok Ukrajine, gdje bolje opremljena ruska vojska nastavlja da napreduje i gdje je proteklih dana zauzela nekoliko gradova.

Bonus video: