Čemezov: Imamo dovoljno i oružja i putera

Bliski Putinov saveznik kazao da Zapad ne shvata da rizikuje da izazove globalni rat oko Ukrajine

19694 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Čemezov, Foto: Rojters
Sergej Čemezov, Foto: Rojters

Sergej Čemezov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazao je da Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici rizikuju da izazovu globalni rat ukoliko Vašington nastavi da “izaziva” konflikt u Ukrajini i dozvoli Kijevu da napada rusku teritoriju.

Njegovi komentari za britansku agenciju Rojters predstavljaju rijedak uvid u način razmišljanja uskog kruga ljudi oko Putina nakon iznenadnog ukrajinskog napada na ruski region Kursk, na koji je ruski predsjednik obećao žestok odgovor.

Čemezov i Putin
Čemezov i Putinfoto: REUTERS

Čemezov, izvršni direktor Rostek korporacije koja u velikoj mjeri snabdijeva ruske vojne snage, kazao je da je Rusija samouvjerena i da ima dovoljno oružja više od dvije godine od početka rata u Ukrajini. On je ponovio stav Kremlja da je konflikt sukob između Zapada i Rusije.

“U situaciji u kojoj Zapad, na čelu sa SAD, izaziva rat, mi moramo biti spremni”, naveo je Čemezov u pismenom odgovoru na zahtjev za intervju. “U toku je treća godina specijalne operacije, Rusija je samouvjerena.” Kazao da niko neće dati vremenski okvir za eventualni završetak rata, i optužio SAD da izazivaju konflikt snabdijevajući Kijev oružjem i dozvoljavanjem napada duboko na teritoriji Rusije.

“Što duže traje, to je veći rizik da će svijet biti uvučen u globalni sukob. Izgleda čudno, ali zapadne zemlje kao da ne shvataju koliko je to opasno za njih.”

Komentari Čemezova, bivšeg generala KGB-a koji je služio s Putinom u Istočnoj Njemačkoj prije raspada Sovjetskog Saveza, poslati su Rojtersu nakon napada ukrajinskih snaga na Kursk.

Putin je u junu rekao da bi mogao da rasporedi konvencionalne rakete koje mogu da pogode SAD i njihove saveznike ukoliko oni dozvole Ukrajini napade duboko na teritoriju Rusije zapadnim raketama dugog dometa.

Moskva tvrdi da je Zapad umiješan u planiranje ukrajinskog napada na Kursku oblast. Ruska Spoljna obavještajna služba (SVR) saopštila je da posjeduje dokaze da je upad planiran uz učešće obavještajnih službi SAD, Britanije i Poljske.

Zapadne sile, koje žele da izbjegnu direktni sukob s Rusijom, odbacuju ove navode.

Mada su zapadni saveznici zabranili Ukrajini da izvodi napade zapadnim oružjem duboko unutar Rusije, dozvolili su Kijevu da ih koristi za napade na pogranična područja od kada je Rusija pokrenula novu ofanzivu na Harkovsku oblast ovog proljeća.

Čemezov, 71, koji je pod sankcijama SAD-a i Evropske unije nakon što je Rusija pripojila Krim od Ukrajine 2014. godine, rekao je da je “mit” da su zbog sankcija i povećane potrošnje na odbranu police u ruskim prodavnicama prazne.

“Idite u bilo koji ruski hipermarket i uvjerite se sami, sve je u redu s ‘puterom’,” rekao je. “Rusija ima dovoljno ‘topovske hrane’. Povećali smo proizvodnju oružja višestruko.”

Sankcije su uništile lance snabdijevanja, primoravši Rostek da pomjeri rokove za avion Jakovljev MC-21 i da zamijeni oko 40 uvoznih elemenata u Superjetu-100, ali ništa od toga nije fatalno za Rusiju ili Rostek, dodao je.

Broj zaposlenih u Rosteku će se ove godine povećati za desetine hiljada, rekao je, opisujući povlačenje s ruskog tržišta zapadnih kompanija kao što su Boing i Erbas kao “priliku” za Rostek, na čemu je “zahvalio”.

“Prošli smo kroz glavni stres. Uspjeli smo da izvučemo prednosti iz situacije i izvučemo neophodne zaključke. Jedan od njih je: više nema zajedničkog poslovanja zasnovanog na povjerenju sa zapadnim zemljama”, rekao je Čemezov.

Rusija je treći najveći izvoznik oružja na svijetu, poslije SAD-a i Francuske, iako je njen udio na globalnom tržištu opao zbog rata u Ukrajini, prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI).

Čemezov je rekao da će odbrambene kompanije nastaviti da daju značajan doprinos ruskoj ekonomiji čak i nakon sukoba u Ukrajini. Izvoz oružja je opao, ali postoje znaci značajne odložene potražnje iz inostranstva, djelimično zbog činjenice što je rusko oružje dokazano na bojnom polju u Ukrajini.

“Naši partneri su saosjećajni i spremni da čekaju”, naveo je Čemezov. “Već postoji poduža lista čekanja.”

Kijev tvrdi da napreduje u Kursku, a Moskva da su ukrajinske trupe zaustavljene

Ukrajina je juče saopštila da uništava ruske plutajuće mostove koristeći američko oružje u napadu na Kursku oblast, dok Moskva tvrdi da su njene snage zaustavile napredovanje Kijeva na tom području i ostvarile napredak u istočnoj Ukrajini.

Kursk
foto: REUTERS

Kijev je izvijestio o nizu uspjeha na bojnom polju otkako je 6. avgusta neočekivano prešao u rusku Kursku oblast, ali Moskva je postepeno napredovala u istočnoj Ukrajini, vršeći pritisak na vojnike iscrpljene dvogodišnjim ratovanjem, prenio je Rojters.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da je napredovanje Kijeva u Kursku donijelo veće teritorijalne dobitke nego što je Moskva postigla u Ukrajini ove godine.

S druge strane, ruski general-major Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga “Ahmat” i zamjenik šefa vojnopolitičkog odjeljenja Ministarstva odbrane, rekao je da su ukrajinske snage zaustavljene u Kurskoj oblasti. “Zaustavili smo ih i počeli da ih potiskujemo”, rekao je Alaudinov. On je dodao da se ukrajinske snage pregrupišu i da bi uskoro mogle pokrenuti novi napad, ali nije iznio više detalja.

Rusija je u više navrata tvrdila da je ukrajinska ofanziva zaustavljena, dok Ukrajina izvještava o napretku i tvrdi da je osvojila 92 naselja na površini od preko 1.250 kvadratnih kilometara.

Ovaj upad je dao prijeko potrebni moralni podsticaj za ukrajinsku vojsku, koja nije ostvarila značajne dobitke na svojoj teritoriji od kraja 2022.

Bonus video: