Zelenski: Upadi na rusku teritoriju sredstvo za okončavanje rata pod uslovima Kijeva

Kijev je objavio da je ostvario niz uspjeha na bojnom polju otkako je pokrenuo ofanzivnu akciju, ali, sa druge strane, Moskva mjesecima napreduje u istočnoj Ukrajini, vršeći pritisak na ukrajinske trupe iscrpljene ruskom invazijom

13605 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ulazak vojske te zemlje u rusku oblast Kursk predstavlja napore da se ruska agresija okonča pod uslovima Kijeva.

"Upad 6. avgusta i ukrajinska odbrana na istoku zemlje, gdje je Rusija koncentrisala ofanzivu, dio su puta za okončanje rata u uslovima nezavisne Ukrajine", rekao je Zelenski u ukrajinskoj prijestonici.

On je prethodno boravio u pograničnoj oblasti Ukrajine i Rusije odakle je vojska te zemlje, prve dvije sedmice, izvela proboj na rusku teritoriju.

Zelenski je tom prilikom najavio da bi ukrajinske snage uskoro mogle zauzeti još jedno rusko selo.

U istom danu, Moskva je objavila da su ruske trupe zauzele selo Mežove u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

Agencija Rojters nije bila u mogućnosti da provjeri i potvrdi tvrdnje Kijeva i Moskve o situaciji na frontu.

Ukrajinske vlasti objavile su i da su dronovima napale vazdušnu bazu na jugu Rusije u momentu dok Rusija drži položaje i polako napreduje u istočnoj Ukrajini, dvije i po godine od početka agresije.

Takođe, Moskva tvrdi da je spriječila pokušaj ukrajinskih snaga da se infiltriraju na rusku terititoriju – mjestu udaljenom oko 240 kilometara dalje od područja Kurska gdje im je to uspjelo početkom avgusta.

Kijev je objavio da je ostvario niz uspjeha na bojnom polju otkako je pokrenuo ofanzivnu akciju, ali, sa druge strane, Moskva mjesecima napreduje u istočnoj Ukrajini, vršeći pritisak na ukrajinske trupe iscrpljene ruskom invazijom.

Dok Rusija tvrdi da je ukrajinska ofanziva na njenom tlu zaustavljena, zvanični Kijev ističe da ostvaruje napredak.

Akcije ukrajinske vojske na teritoriji Rusije podigao je moral među vojnicima i građanima uoči obilježavanja trideset treće godišnjice nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Istovremeno, američka ambasada u Kijevu upozorila je na rizik od ruskih raketnih i bespilotnih napada širom Ukrajine u narednim danima – što je, kako je navedeno, povezano sa obilježavanjem ukrajinskog Dana nezavisnosti.

Bonus video: