Ponovo eruptirao vulkan na Islandu

Erupcija se dogodila u nizu kratera Sundhnukar istočno od planine Silingafel, djelimično preklapajući druga nedavna izbijanja na poluostrvu Rejkjanes, u vulkanskom sistemu koji nema centralni krater, ali eruptira otvaranjem ogromnih pukotina u tlu

3153 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vulkan na jugozapadu Islanda ponovo je u petak eruptirao izbacujući užarenu lavu i dim, šesti put od decembra.

Ukupna dužina pukotine je bila oko 3,9 km i proširila se za 1,5 km u otprilike 40 minuta, izvijestila je islandska kancelarija za meteorologiju koja prati vulkane, piše Reuters.

"Uticaj je ograničen na lokalizovano područje u blizini mjesta erupcije. Ne predstavlja prijetnju životu i područje u blizini je evakuisano", objavilo je na mreži X ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

vulkan Island
foto: Reuters

Lava nije tekla prema obližnjem ribarskom gradu Grindaviku, čijih je gotovo 4.000 stanovnika uglavnom evakuisano od novembra.

Erupcija se dogodila u nizu kratera Sundhnukar istočno od planine Silingafel, djelimično preklapajući druga nedavna izbijanja na poluostrvu Rejkjanes, u vulkanskom sistemu koji nema centralni krater, ali eruptira otvaranjem ogromnih pukotina u tlu.

vulkan Island
foto: Reuters

Istraživanja su pokazala da se magma nakuplja pod zemljom, što je izazvalo upozorenja o novim vulkanskim aktivnostima u području koje se nalazi južno od glavnog grada Islanda, Rejkjavika.

Najnovija erupcija na poluostrvu Rejkjanesu, gdje živi oko 30.000 ljudi ili skoro osam odsto ukupnog stanovništva zemlje, završila je 22. juna nakon što je 24 dana izbacivala fontane rastopljenog kamenja.

Bonus video: