Telegram o uhapšenom osnivaču: Nema šta da skriva

Durovu je određen policijski pritvor koji može trajati najviše 96 sati

6634 pregleda 1 komentar(a)
Durov, Foto: Reuters
Durov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2024. 16:40h

Pavel Durov, osnivač Telegrama rođen u Rusiji, koji je uhapšen u Parizu, nema što skrivati i apsurdno je smatrati vlasnika odgovornim za zloupotrebu te platforme za razmjenu poruka, navodi se u saopštenju mreže.

Durov, 39-godišnji milijarder, uhapšen je na aerodromu u blizini Pariza ubrzo nakon slijetanja privatnim avionom kasno u subotu iz Azerbajdžana. Hapšenje izvršnog direktora Telegrama podstaklo je upozorenje Moskve Parizu da mu se priznaju njegova prava, te kritike vlasnika Iksa Ilona Maska koji je rekao da je sloboda govora u Evropi napadnuta.

Durovu je određen policijski pritvor koji može trajati najviše 96 sati.

Telegram, u kratkom saopštenju objavljenom nakon ponoći po srednjoevropskom vremenu, nije iznio detalje hapšenju, ali je rekao da se firma sa sjedištem u Dubaiju pridržava zakona Evropske unije i da je upravljanje sadržajima na mreži "unutar industrijskih standarda i stalno se poboljšava".

"Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta skrivati i često putuje Evropom", rekao je Telegram, kako prenosi HRT.

"Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zlouptrebu te platforme. Čekamo brzo rješenje ove situacije. Telegram je uz sve vas", dodali su.

Durov, koji ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uhašen je u sklopu preliminarne policijske istrage o potencijalnom dopuštanju širokog spektra zločina zbog nedostatka moderatora na Telegramu i nedostatka saradnje s policijom, rekao je izvor iz francuske policije.

Telegram je osnovao Durov, koji je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlasti da 'ugasi' opoziciju na svojoj platformi VK, koju je prodao. Telegram je šifrovana aplikacija, s blizu milijardu korisnika i posebno je uticajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Forbs procjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara. On je u aprilu rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, ali smatra da bi aplikacija trebalo da ostane neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Bonus video: