Nakon napada, raste podrška AfD-u

Žestoka debata o migraciji ide naruku njemačkim desničarima uoči lokalnih izbora u tri pokrajine

15971 pregleda 46 reakcija 11 komentar(a)
Protest pristalica njemačke desnice nakon napada u Zolingenu, Foto: Rojters
Protest pristalica njemačke desnice nakon napada u Zolingenu, Foto: Rojters

Napad nožem, za koji se sumnjiči sirijski azilant, a koji njemačke vlasti istražuju kao mogući teroristički čin, ponovo je podstakao žestoku debatu o migraciji u Njemačkoj uoči pokrajinskih izbora na kojima se očekuje uspon desničarske, antiimigracione Alternativa za Njemačku (AfD).

Sirijac, star 26 godina, uhapšen je pod sumnjom da je ubio troje ljudi i teško povrijedio nekoliko drugih na festivalu u zapadnom gradu Zolingenu u petak veče. Islamska država je u subotu preuzela odgovornost za napad, mada vlasti još nijesu uspjele da potvrde tačnost te tvrdnje.

“To je bio teroristički čin”, rekao je kancelar Olaf Šolc tokom jučerašnje posjete Zolingenu. “Želim jasno da kažem da sam ljut i bijesan zbog ovog čina, koji mora biti brzo i strogo kažnjen”. Šolc je obećao da će pojačati deportacije, zadržati granične provjere koje su uvedene tokom Evropskog prvenstva i pooštriti propise o oružju, posebno kada je riječ o upotrebi noževa.

Olaf Šolc
foto: Reuters

Međutim, ta obećanja vjerovatno neće mnogo doprinijeti smirivanju žestoke debate o imigraciji koja je izbila nakon napada. Migracija je ključna briga među biračima uoči pokrajinskih izbora u istočnoj Njemačkoj u septembru. Desničarski AfD, sa svojom antiimigracionom porukom, prema lokalnim anketama je u vođstvu u sve tri pokrajine.

“S obzirom na svakodnevne naslove o nasilju od strane stranaca, više nije moguće reći da su ovakvi događaji nepredvidivi i iznenađujući,” objavio je na mrež X Bjern Heke, vodeći kandidat AfD-a u pokrajini Tiringiji, gdje se izbori održavaju u nedjelju. “Zbog toga je vlast saučesnik. Ali okolnosti će se promijeniti tek kada odgovorni konačno budu smijenjeni na izborima!”

. “Ako demokratska politika sada ne pokaže sposobnost da djeluje, protivnici demokratije će pobijediti”, kazao je Nojman

Osumnjičenom za napad u Zolingenu zahtjev za azil odbijen je prošle godine i bio je planiran za deportaciju u Bugarsku, zemlju koju su njemačke vlasti smatrale odgovornom za procesuiranje zahtjeva. Međutim, deportacija se nikada nije dogodila. Zbog toga se taj napad poredi sa ubistvom policajca u gradu Manhajmu početkom juna, koje je izvršio Avganistanac naoružan nožem, čiji je zahtjev za azil prvobitno bio odbijen, ali je ipak uspio da ostane u Njemačkoj.

Njemačka je posljednjih mjeseci zabilježila porast napada nožem, što je izazvalo nacionalnu debatu o pojačanim mjerama bezbjednosti i zonama bez noževa. Prema podacima savezne policije, oko 430 takvih napada dogodilo se u prvoj polovini 2024. godine, piše portal “Politiko”.

Analitičari upozoravaju da će krajnja desnica u Njemačkoj biti najveći dobitnik ukoliko mejnstrim stranke ne budu u stanju da zaustave ovakvo nasilje.

“Poslije napada, političari iznose oštre zahtjeve i podstiču ogromna očekivanja, koja brzo bivaju iznevjerena i na kraju dodatno podrivaju povjerenje u politiku”, rekao je Piter Nojman, profesor na Kings koledžu u Londonu i jedan od najpoznatijih stručnjaka za terorizam u zemlji. “Ako demokratska politika sada ne pokaže sposobnost da djeluje, protivnici demokratije će pobijediti”.

Bonus video: