Akcija španske i kolumbijske policije, uz podršku Europola: Zaplijenjeno skoro 70 kg droge, uhapšeno 28 osumnjičenih...

Iz Europola su saopštili da kriminalnu organizaciju, koja se sastoji pretežno od osumnjičenih iz Kolumbije i Španije, predvodi bivši član sada rasformirane kolumbijske paravojne grupe 'Bloque Central Bolívar'

11875 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Europol
Foto: Europol

Hapšenje 28 osumnjičenih za krijumčarenje kokaina, zaplijena 47 kilograma kokain-hlorida, 20 kilograma kokainske baze, dva kilograma marihuane, 3.000 litara različitih hemikalija, 245.000 eura u gotovini, 13 automobila i tri komada oružja rezultati su akcije španske i kolumbijske policije, koju je podržao Europol.

U operaciji je, kako je danas saopšteno iz Europola, demontirana laboratorija za proizvodnju kokaina.

Osumnjičeni su, navodi se, koristili sofisticiranu metodu kako bi izbjegli otkrivanje - ubrizgavali su kokainsku bazu u kartonske kutije sa legalnim teretom, poput voća.

akcija hapšenje i zaplijene
foto: Europol

Kad bi kontejneri uspješno stigli iz Kolumbije u Malagu, Španija, kriminalna organizacija bi izvukla kokainsku bazu iz kartona i obradila je u gotov kokain-hlorid, spreman za distribuciju.

Iz Europola su saopštili da kriminalnu organizaciju, koja se sastoji pretežno od osumnjičenih iz Kolumbije i Španije, predvodi bivši član sada rasformirane kolumbijske paravojne grupe 'Bloque Central Bolívar'.

"Tokom dva odvojena dana akcije u junu 2024. godine, organi reda su uhapsili 26 osumnjičenih i razbili laboratoriju za ekstrakciju i obradu kokaina. Dva dodatna osumnjičena su uhapšena u Kolumbiji", saopštili su iz Europola.

akcija hapšenje i zaplijene
foto: Europol

Objašnjavaju da su podržali istragu analitičkom podrškom i obezbijedili operativnu podršku tokom dva dana akcije.

"Stručnjaci iz posvećenog Operativnog tima Europola su bili na terenu, pružajući forenzičku podršku i upoređujući nove tragove i informacije u realnom vremenu sa bazama podataka Agencije".

Bonus video: