Socijalisti i zeleni neće učestovati u novim pregovorima o formiranju francuske vlade

"Kradu nam ove izbore", rekla šefica zelenih Marin Tondele za lokalni radio

3002 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski socijalisti i zeleni neće učestvovati u daljim razgovorima s predsjednikom Emanuelom Makronom o pronalaženju izlaza iz političkog ćorsokaka u zemlji, saopštili su u utorak njihovi lideri, pozivajući svoje pristalice da umjesto toga održe mirne proteste.

Makron je u ponedeljak isključio mogućnost ljevičarske vlade, rekavši da će je većina poslanika iz drugih tabora odmah ukloniti s vlasti i sazvao još jednu rundu maratonskih pregovora s liderima partija za utorak.

Međutim, suočen s podijeljenim parlamentom u kojem su svaka od tri skoro jednake grupe – ljevica, Makronov centristički blok i krajnja desnica – isključile mogućnost formiranja koalicije, predsjednik je izgleda opet na početku.

"Kradu nam ove izbore", rekla šefica zelenih Marin Tondele za lokalni radio.

Ona je rekla da njena stranka neće nastaviti "lažne konsultacije s predsjednikom koji ionako ne sluša... i koji je opsednut zadržavanjem kontrole".

"On ne traži rješenje, on pokušava da ga opstruiše", rekla je Tondele.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je za televiziju Frans 2 da se neće upuštati u, kako je rekao, "parodiju demokratije" sada kada su izgledi za vladu koju predvode levičari isključeni.

Novi narodni front (NFP), savez partija u rasponu od umjerenih socijalista i zelenih do evroskeptične Nepokorene Francuske (LFI), osvojio je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ovog ljeta. To je navelo njene lidere da tvrde da imaju pravo da formiraju sledeću vladu.

Njihove nade da će formirati vladu izblijedjele su posle nedjelja sporenja i cjenkanja u kojima su politički rivali jasno stavili do znanja da će se suprotstaviti svakoj ljevičarskoj vladi osim ako ne prekinu veze s LFI i njenim liderom Žan-Likom Melanšonom.

Makron smatra da je ravnoteža snaga više leži na centru ili desnom centru. Međutim, takav savez bi takođe zahtijevao podjelu ljevice kako da bi umjerenije frakcije podržale vladu, što su ljevičarski lideri više puta odbacivali.

Bonus video: