Šefu Telegrama u Francuskoj produžen pritvor do srijede

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin je bez pružanja dokaza rekao da Vašington stoji iza hapšenja Durova, navodeći da SAD preko Francuske pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Telegramom

6398 pregleda 1 komentar(a)
Durov, Foto: Getty Images
Durov, Foto: Getty Images

Šef društvene mreže Telegrama Pavel Durov mogao bi da bude zadržan u policijskom pritvoru do srijede pošto su francuski tužioci rekli da su odredili dodatno vrijeme za ispitivanje.

Durov, milijarder rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj tokom vikenda u okviru istrage o zločinima u vezi sa slikama seksualnog zlostavljanja djece, trgovine drogom i lažnih transakcija na mreži Telegram, saopštili su francuski tužioci u ponedjeljak.

U utorak je portparol javnog tužioca rekao da je Durovu u ponedjeljak produžen pritvor do 48 sati.

Platformu za razmjenu poruka, koju su analitičari opisali kao virtuelno bojno polje, uveliko koriste obje strane rata u Ukrajini i za vijesti i za propagandu.

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin je bez pružanja dokaza rekao da Vašington stoji iza hapšenja Durova, navodeći da SAD preko Francuske pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od retkih i istovremeno najveća internet platforma na koju SAD nemaju uticaj“, naveo je Volodin.

On je rekao da je američkom predsjedniku Džou Bajdenu važno da pred predsjedničke izbore u SAD u novembru preuzme kontrolu nad Telegramom.

Bijela kuća nije zasad komentarisala hapšenje Durova.

Sa skoro milijardu korisnika, Telegram, koji se predstavlja kao raj za slobodu govora i političke disidente, posebno je istaknut u Rusiji, Ukrajini i bivšim sovjetskim republikama.

Dok milioni običnih korisnika vole aplikaciju zbog njene jednostavne upotrebe i niza funkcija, takođe je naširoko koriste pokreti krajnje desnice, antivakseri i pristalice teorija zavera.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, za koga je poznato da koristi tu aplikaciju, rekao je da hapšenje "ni na koji način nije politička odluka".

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Telegram je postao glavni izvor nefiltriranih – a ponekad eksplicitnih i obmanjujućih – sadržaja sa obje strane o ratu i politici koja okružuje taj sukob.

Bonus video: