Metsola imenovala zeta za šefa kabineta

Šefica Evropskog parlamenta na meti optužbi za nepotizam

13053 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola imenovala je svog zeta za šefa kabineta, prenio je juče briselski portal “Politiko”.

Metju Tabone počeo je da radi u Evropskom parlamentu za Metsolu 2013. godine, a na funkciji šefa kabineta zamijeniće Leticiju Zuletu de Reales Ansaldo, koja sada preuzima novu ulogu direktorke za odnose sa nacionalnim parlamentima.

Ova odluka šefice EP-a izazvala je žestoke reakcije, uključujući optužbe za nepotizam, posebno od strane malteškog poslanika Aleksa Agiusa Salibe iz Laburističke partije, koja je politički suparnik Metsoline Nacionalističke partije. Saliba je na Fejsbuku opisao ovo imenovanje kao “očigledni nepotizam” i zapitao kako bi javnost reagovala da je neko iz njegove partije imenovao člana porodice na tako visoku poziciju.

Tabone je blisko sarađivao s Metsolom godinama, a vjenčao se sa njenom sestrom 2015. godine, prije nego što je Metsola postala predsjednica Evropskog parlamenta. Krajem 2022. godine, Tabone je bio predložen za ulogu šefa kabineta, ali Metsola ga tada nije imenovala zbog afere Katargejt, skandala u vezi s kupovinom uticaja unutar Evropskog parlamenta.

Metsola je i ranije bila kritikovana zbog kontroverznih imenovanja, uključujući unapređenje Alesandra Ćoketija, njenog bivšeg šefa kabineta, na mjesto generalnog sekretara Parlamenta, što je izazvalo optužbe za favorizovanje i tajne političke dogovore.

Metsola i njen tim tvrdili su da su slijedili parlamentarnu proceduru i da je proces bio najotvoreniji u istoriji institucije.

Bonus video: