Ukrajina izgubila najboljeg pilota i F-16

Kijev potvrdio da se borbeni avion američke proizvodnje srušio u ponedjeljak tokom misije odbijanja ruskog napada

22777 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Zelenski ispred aviona F-16 ranije početkom ovog mjeseca, Foto: Rojters
Zelenski ispred aviona F-16 ranije početkom ovog mjeseca, Foto: Rojters

Najbolji ukrajinski pilot poginuo je kada se američki borbeni avion F-16 srušio u ponedjeljak, samo nekoliko nedjelja nakon što su dugoočekivani avioni stigli u zemlju, objavio je juče CNN pozivajući se na upućene izvore.

Ukrajinska vojska je saopštila da je izgubila vezu sa avionom dok je bio u misiji odbijanja ruskog napada, a izvor za CNN je kazao da smatraju da uzrok pada bombardera nije greška pilota.

Pilot Oleksij Mes, poznat kao “Munfiš, stradao je u incidentu dok je “odbijao najveći vazdušni napad Rusije na Ukrajinu”, kazao je izvor dodajući da je pilot sahranjen juče.

Istraga o padu aviona je u toku, a međunarodni stručnjaci će biti pozvani da učestvuju, dodao je izvor. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dugo je tražio avione F-16 avione ističući njihov značaj u u borbi protiv Rusije.

Smrt pilota predstavlja veliki udarac za Ukrajinu. Prvi F-16 avioni stigli su u zemlju tek početkom ovog mjeseca, a Mes je bio jedan od rijetkih koji su obučeni da upravljaju tim bombarderima.

F-16
foto: REUTERS

Zelenski je u četvrtak kazao da su ukrajinske vazdušne snage koristile avione F-16 kako bi uništile rakete i dronove koje je Rusija lansirala u ponedjeljak, što je bio prvi put da je neki ukrajinski zvaničnik potvrdio da se bombarderi koriste u borbi.

Kijev je dugo čekao da se domogne aviona F-16 uprkos tome što ih je tražio od zapadnih saveznika od početka invazije.

Kada su avioni stigli ranije ovog ljeta, predsjednik Zelenski je izjavio da su on i njegova vlada održali “stotine sastanaka i pregovora” kako bi obezbijedili te avione.

Grupa ukrajinskih pilota počela je obuku za F-16 avione u SAD prošle jeseni. Mada obuka za upravljanje ovim avionima može trajati godinama, “Munfiš” i ostali morali su je savladati za šest mjeseci.

Ukrajina se nada da će F-16 avioni donijeti neophodan podstrek u ratu. Ovi avioni su višenamjenski: mogu pružati vazdušnu zaštitu trupama, napadati ciljeve na zemlji, sukobljavati se s neprijateljskim avionima i presrijetati rakete.

Međutim, CNN ističe da ovi avioni nijesu čarobno rješenje. Mada Ukrajina može da koristi F-16 avione kako bi Rusiji uskratila kontrolu nad nebom, stručnjaci kažu da su njihove mogućnosti inferiorne u odnosu na najmodernije ruske borbene avione, koji bi vjerovatno prevladali u vazdušnoj borbi sa F-16.

Bonus video: