Barnije će pokušati da upravlja podijeljenom zemljom

Makron imenovao iskusnog političara i pregovarača EU o bregzitu za premijera

20601 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Rojters
Mišel Barnije, Foto: Rojters

Nakon što je postao poznat kao pregovarač Evropske unije o bregzitu, jednom od najkomplikovanijih problema s kojim se Brisel suočio posljednjih godina, francuski premijer Mišel Barnije sada se suočava s jednako zastrašujućim zadatkom: upravljanje zemljom koja je duboko politički podijeljena.

Predsjednik Emanuel Makron imenovao je juče Barnijea za svog premijera čime je okončana višenedjeljna potraga nakon njegove odluke da raspiše vanredne parlamentarne izbore koji su doveli do nefunkcionalnog parlamenta bez jasne većine.

Bio je to izbor u kojem nije smio da pogriješi, s obzirom na sve glasnija pitanja da li će uspjeti da završi svoj drugi i posljednji mandat do 2027. godine, ističe agencija Rojters.

Sa 73 godine Barnije je najstariji premijer u modernoj političkoj istoriji Francuske, a dužnost preuzima od Gabrijela Atala, koji je bio najmlađi.

Atal i Barnije juče na ceremoniji primopredaje dužnosti
Atal i Barnije juče na ceremoniji primopredaje dužnostifoto: REUTERS

Ovog iskusnog konzervativnog političara koji je pokazao svoje umijeće tokom pregovora o razlazu s Britanijom, očekuju teški zadaci, uključujući i predstavljanje budžetskog zakona s bolnim mjerama štednje pred duboko podijeljenim parlamentom.

Njegov izbor je, međutim, očigledno obradovao investitore, jer su troškovi zaduživanja vlade blago pali, a euro je ojačao.

Imenovanje je takođe pozitivno odjeknulo i u Briselu, a predsjednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen uputila mu je čestitke. “Znam da Mišel Barnije ima interese Evrope i Francuske na srcu, što pokazuje njegovo dugogodišnje iskustvo. Želim mu puno uspjeha u njegovoj novoj misiji”, navodi se u poruci.

Barnijeovo imenovanje odražava Makronov stav da su izbori donijeli parlament koji naginje ka desnom centru, mada je ljevičarski savez, na brzinu sastavljen da bi se spriječio dolazak krajnje desnice na vlast, osvojio najviše glasova. Ljevica je ovo imenovanje nazvala “demokratskim pučem” i najavila proteste na ulicama.

“Izbori su ukradeni od francuskog naroda”, rekao je lider krajnje ljevice Žan-Lik Melanšon, pozivajući na proteste u subotu.

Ključno je, međutim, to što je Barnije obezbijedio podršku krajnje desničarske partije Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen, mada uz određene uslove, što znači da će se novi premijer vjerovatno naći pod pritiskom sa svih strana.

“Zalagaćemo se da se konačno riješe glavne hitne situacije za Francuze - kriza troškova života, bezbjednost, imigracija - i zadržavamo pravo na sve političke akcije ako se to ne desi u narednim nedjeljama”, objavio je na mreži X jedan od lidera RN-a, Žordan Bardela.

Barnije je snažno proevropski i umjereni karijerni političar, mada je značajno pooštrio svoj diskurs tokom neuspješne kandidature 2021. godine za predsjedničku kandidaturu svoje konzervativne stranke, tvrdeći da je imigracija izmakla kontroli.

Makron
foto: Reuters

Rođen 1951. godine u blizini francuskog alpskog grada Grenobla, Barnije je postao poslanik sa 27 godina, a kasnije je obavljao visoke funkcije u nekoliko francuskih vlada, uključujući ministra spoljnih poslova i ministra poljoprivrede.

Takođe je bio na istaknutim položajima u EU, uključujući komesara za regionalnu politiku i komesara za unutrašnje tržište.

Tokom pregovora o bregzitu, postao je omražen unutar britanskog antievropskog tabora, koji ga je prikazivao kao oličenje opsesije Brisela pravilima. Veteran britanske kampanje za bregzit Najdžel Faraž jučerašnju vijest o njegovom imenovanju za premijera prokomentarisao je nazivajući Barnijea “EU fanatikom”.

Nakon bregzita Barnije je svoju pažnju usmjerio na francusku politiku.

Njegovi politički stavovi su u velikoj mjeri slični Makronovim, a za francuskog predsjednika je bilo ključno da njegov novi premijer ne pokuša da poništi reforme sprovedene u prethodnim godinama, posebno promjene penzionog sistema koje su naljutile ljevicu.

Odnosi između Barnijea i Makrona će biti pod lupom. Makronovi saradnici naglašavaju da je predsjednik želio premijera koji makar naizgled djeluje kao njegov rival.

Pojedini komentatori su skeptični da će Barnije pružiti značajan otpor predsjedniku. Portparol Komunističke partije Ian Brosa rekao je na BFM TV da je Barnije samo “malo starija i viša verzija Makrona”.

Barnije će se možda naći u situaciji da mora da odstupi od nekih svojih ranijih stavova, dodaje Rojters. U jednom intervjuu ranije ove godine, Barnije je rekao da je samo “politički oportunizam” spriječio Le Penovu da glasnije podrži bregzit, dodajući da ne smije biti “popustljivosti niti slabosti” prema “antievropskim tezama” krajnje desnice: “Nikada, nikada, nikada”, rekao je.

Istovremeno, bio je jasan u vezi s političkom budućnošću Makrona, rekavši u intervjuu za “Figaro” 2022. godine da će “makronizam ... nestati 2027”.

Bonus video: