Obustava kulture zbog zastrašivanja

Stotine pozorišta, galerija i drugih organizacija u Slovačkoj zaprijetile su štrajkom zbog pritisaka koje trpe od resornog ministarstva

6963 pregleda 1 komentar(a)
Demonstracije povodom poteza vlade u oblasti kulture i pravosuđa 14. avgusta, Foto: Rojters
Demonstracije povodom poteza vlade u oblasti kulture i pravosuđa 14. avgusta, Foto: Rojters

Stotine pozorišta, galerija i drugih organizacija iz oblasti kulture u Slovačkoj zaprijetile su juče da će stupiti u štrajk ukoliko ministarstvo kulture ne prestane s onim što su oni opisali kao zastrašivanje ljudi koji rade u kreativnom sektoru.

Mnogi istaknuti slovački radnici u oblasti kulture u sukobu su s ministarkom kulture Martinom Šimkovičovom, što je, kako ističe agencija Rojters, dio dublje polarizacije u zemlji nakon što premijer Robert Fico nastavlja da kritikuje zapadne liberalne vrijednosti.

Šimkovićova, iz krajnje desničarske, proruske stranke SNS, smijenila je rukovodstvo u kulturnim institucijama, nadgledala preuređenje javnog servisa, kritikovala umjetnost za koju procijeni da je previše liberalna i obećala da će obustaviti finansiranje LGBT obrazovnih projekata.

“Suočavamo se s otkazima, smjenama, zastrašivanjem, prijetnjama i maltretiranjem na radnom mjestu”, saopštila je inicijativa Kulturni štrajk, na čijem čelu je pokret Otvorena kultura, navodeći da predstavlja 340 organizacija i 1.900 pojedinaca iz kreativnog sektora.

“Rukovodstvo sektora prijeti pojedincima koji odbijaju da se povinuju preferiranoj ideološkoj perspektivi.” Rekli su da je prva faza njihove akcije obavještenje o štrajku, nakon čega može uslijediti opšti štrajk.

Ministarstvo kulture je u četvrtak saopštilo TASR agenciji da poštuje pravo na štrajk, ali je dodalo da ličnosti iz oblasti kulture treba da poštuju demokratski mandat rukovodstva ministarstva.

Fico je podržao Šimkovićovu, koja je prošlog mjeseca smijenila direktore nacionalne galerije i nacionalnog pozorišta. Ona je govorila protiv “liberalno-progresivnih” ideja i u korist tradicionalne kulture.

SNS, manji član Ficove vladajuće koalicije, takođe je predložila zakon koji je sada u parlamentu, a koji bi primorao nevladine organizacije koje primaju donacije iz inostranstva da se označe kao “organizacije sa stranom podrškom”, što podsjeća na slični zakon koji je Mađarska ukinula nakon kritike EU.

Bonus video: