Spriječen napad na godišnjicu masakra na Olimpijadi

Njemačka policija ubila je osumnjičenog islamističkog napadača u obračunu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu

11121 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Njemačka policija usmrtila je juče 18-godišnjeg napadača u Minhenu u razmjeni vatre blizu izraelskog konzulata, što je podstaklo njemačke političare da naglase važnost zaštite izraelskih lokacija u zemlji.

Policija je saopštila da je muškarac, austrijski državljanin, pucao iz starog karabina s bajonetom u distriktu Maksvorštad u Minhenu, u blizini konzulata i muzeja nacističke istorije, prije nego što je ubijen u obračunu s pet policajaca.

Incident se dogodio na godišnjicu napada na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine, u kojem su palestinski militanti ubili 11 izraelskih sportista. “Možda postoji veza između ova dva događaja”, rekao je premijer Bavarske Markus Zoder novinarima, dodajući da je istraga u toku.

Mihen napad
foto: REUTERS

Napadač je od ranije poznat austrijskim vlastima kao osumnjičeni islamista, a prošle godine je prijavljen policiji zbog navodnog članstva u ekstremističkoj grupi, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u Beču.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je da je njihov konzulat u Minhenu bio zatvoren u četvrtak zbog obilježavanja godišnjice masakra na Olimpijadi 1972. godine i da nijedan član osoblja konzulata nije povrijeđen u jučerašnjem incidentu.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je zahvalan na brzoj reakciji hitnih službi u Minhenu, koja je spriječila da se dogodi nešto strašno. “Reći ću vrlo jasno: antisemitizmu i islamizmu ovdje nema mjesta”, napisao je na mreži X.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fizer opisala je razmjenu vatre kao ozbiljan incident. “Zaštita izraelskih lokacija ima najveći prioritet”, kazala je ona.

Pucnjava se dogodila u trenutku pojačane polarizacije u njemačkom političkom okruženju. U nedjelju je anti-imigrantska partija Alternativa za Njemačku (AfD) postala prva krajnje desničarska stranka koja je pobijedila na regionalnim izborima od Drugog svjetskog rata.

Političari takođe raspravljaju o tome kako spriječiti nasilni kriminal nakon niza napada koji su potresli zemlju. U napadu u sjeverozapadnom gradu Zolingenu prošlog mjeseca ubijeno je troje ljudi, a osumnjičen je sirijski migrant koji je podnio zahtjev za azil.

Predsjednik Izraela Isak Hercog rekao je da je razgovarao sa svojim njemačkim kolegom o incidentu u Minhenu.

“Zajednički smo osudili užasni teroristički napad koji se dogodio jutros”, objavio je Hercog na mreži X, dodajući da je na dan sjećanja na masakr s Olimpijade, “terorista ispunjen mržnjom došao i ponovo pokušao da ubije nevine ljude.”

Bonus video: