Osnivač Telegrama kazao da je njegovo hapšenje u Francuskoj bilo neprikladno

"Ako neka zemlja nije zadovoljna nekim internet servisom, uobičajena praksa je da pokrene pravni postupak protiv samog servisa", napisao je Durov

10388 pregleda 4 komentar(a)
Pavel Durov, Foto: REUTERS
Pavel Durov, Foto: REUTERS

Osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram, Pavel Durov, koji je pod istragom u Francuskoj, izjavio je da je trebalo da se francuske obrate njegovoj kompaniji sa svojim pritužbama umjesto da ga uhapse, nazvavši hapšenje neprikladnim, prenosi Gardijan.

Durov je, pišući na svom Telegram kanalu rano u petak u svojoj prvoj javnoj objavi nakon pritvora prošlog mjeseca, negirao bilo kakve insinuacije da je aplikacija "anarhistični raj".

Multimilijarder rođen u Rusiji izjavio je da je istraga protiv aplikacije iznenađujuća s obzirom na to da su francuske vlasti imale pristup "vrućoj liniji" koju je on pomogao da se uspostavi i da su u svakom trenutku mogle kontaktirati predstavnika Telegrama za EU.

"Ako neka zemlja nije zadovoljna nekim internet servisom, uobičajena praksa je da pokrene pravni postupak protiv samog servisa. Korišćenje zakona iz ere prije pametnih telefona kako bi se optužio izvršni direktor za zločine koje su počinile treće strane na platformi kojom on upravlja je neprikladan pristup", napisao je Durov.

Telegram, rekao je on, nije savršen, ali je negirao bilo kakve zloupotrebe povezane sa aplikacijom. "Međutim, tvrdnje u nekim medijima da je Telegram neka vrsta anarhističkog raja apsolutno nisu tačne. Svaki dan uklanjamo milione štetnih objava i kanala", dodao je on.

Durov, sada državljanin Francuske, uhapšen je krajem prošlog mjeseca u Francuskoj usred istrage o zločinima povezanim sa slikama seksualnog zlostavljanja djece, trgovinom drogom i prevarantskim transakcijama povezanim sa aplikacijom.

Francusko pravosuđe ga je optužilo da je navodno omogućio kriminalne aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je izbjegao pritvor uz kauciju od pet miliona. Odobreno mu je puštanje na slobodu pod uslovom da se dva puta sedmično javlja u policijsku stanicu i da ostane u Francuskoj.

Optužbe protiv Durova uključuju saučesništvo u širenju seksualnih slika djece i niz drugih navodnih prekršaja na aplikaciji za razmjenu poruka.

Njegovo iznenadno hapšenje stavilo je u fokus krivičnu odgovornost Telegrama, popularne aplikacije sa oko milijardu korisnika, i izazvalo rasprave o slobodi govora i vladinoj cenzuri.

Bonus video: